Pidän pestikeskusteluista!

Partion harrastaminen on kasvussa. Puhutaan paljon vapaaehtoistyöstä ja siitä, missä kulkee harrastamisen ja vapaaehtoistyön raja – kellä mitenkin.  Lisää aikuisia tahdotaan partioon, hehän mahdollistavat lasten ja nuorten osallistumisen harrastukseen. Joka tapauksessa aikuiselle partiolaiselle pestikeskustelu on enemmän kuin työhaastattelu ja valituksi tuleminen.

Hämeen Partiopiirin viestintäryhmän puheenjohtajana, hallituksen jäsenenä ja Suomen Partiolaisten aikuisryhmän johtajana pitäisin liki höpönä ilmaisua, että harrastan partiota. Se on oikeasti vapaaehtoistyötä. Tahdon tehdä parhaani partiokasvatuksen ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen eteen! Harrastan partiota silloin, kun kokkaan lippukunnan retkellä, kirjoitan jutun paikallislehteen tai käyn yhteislippukuntien tapahtumissa. Selkeää!

Kuvaa kirkastaa se, että olen käynyt ’pestikeskustelun’ johtajieni kanssa. Pestikeskustelussa on pohjimmiltaan kyse sopimisesta: tämä tehtävä täksi aikaa, tavoitteet määritellään ja mittarit valitaan. Sellaisen jälkeen on luottavainen mieli ryhtyä tekemään luottamustehtävää.

Johtajana olen luonnollisesti myös käynyt pestikeskusteluja pöydän toisellakin puolella. Siitä näkökulmasta se on toimintaa rakentava ja helpottava asia. On ihan huikeaa kuulla pestattavan näkemyksiä ja ajatuksia toiminnasta – vain niin aikuisten partio voi kasvaa! Pitää  johtaa ja pestikeskustella, jotta voi saavuttaa sen parhaan! Se paras on ylpeys ja ilo siitä, että ryhmäläinen tietää odotukset, ottaa vastuun ja tekee aktiivisesti.

Kannustan jokaista johtajaa ja luottamustehtävää tekevää keskustelemaan pestistään! Luottamusta, rajoja rikkovaa ja toimintaa ohjaavaa – sitä se on.

Tanja Lumiala-Huokuniemi
Viestintäryhmän puheenjohtaja