Partioneuvosto kokousti pitkän päivän

Partioneuvosto kokoontui sääntömääräiseen kevätkokoukseensa Partioasemalle Helsingin Töölöön. Edustamassa oli kaikki kolme hämäläistä partioneuvosta eli Riina, Kimi ja Henna. Esityslistalla oli piirinkin kevätkokouksesta tuttuja asioita eli toimintakertomus ja tilinpäätös vuodelta 2015 sekä jäsenmaksusta päättäminen. Lisäksi päätettiin muun muassa adventtikalenterin hinnasta ja evästettiin partio-organisaation kehittämisryhmää. Tämä teksti on aika pitkä, mutta voit myös katsoa monituntisen kokousstriimin tai katsoa postauksia kokouksen kulusta Partioneuvoston Facebook-sivulta.

Ennen kokousta järjestettiin lyhyt ylimääräinen jäsenkokous, jossa Partioneuvostoa täydennettiin loppuvuodeksi yhdellä varsinaisella ja neljällä varajäsenellä. Täydennykset johtuivat käytännössä muutoksista piirihallituksissa kautta maan. Hämeessä varaneuvokseksi nousi luottisministeri-Samuli.

Varsinaisessa kokouksessa kuultiin ensin hallituksen katsaus alkuvuoden toiminnasta ja käynnissä olevista projekteista. Tämän ns. Hallitustunnin jälkeen siirryttiin vuoden 2015 toimintakertomukseen ja tilinpäätökseen. Korjautimme toimintakertomukseen jäsenmäärät ja piirimme nimen oikeiksi. Näin uuden piirimme seitsemäntenä vuonna eri yhteyksiin edelleen lipsahtelee Hämeen Partiolaiset, mutta korjaamme kaikki, mitkä silmiin osuu. Tilinpäätöksen osalta kuulimme, että viime vuosien tarkalla työllä järjestön taloutta on saatu kunnostettua ja viime vuonnakin tehdyt osuvat sopeutustoimet veivät talouden hieman plussalle.

Kun viime vuosi saatiin napautettua pöytäkirjaan, käännettiin huomio tulevaan ja ensin kaksivuotispainotuksiin vuosille 2017-2018. SP:n hallitus oli valmistellut piirinjohtajien ja toiminnanjohtajien työstön pohjalta viisi strategiaa toteuttavaa painopistettä. Hämäläiset etunenässä ajoivat, että kaksivuotispainotuksiin nostettaisiin myös näkymään partiotoiminnan laatu. Asiasta keskusteltiin pitkään ja lopulta valitettavasti hävisimme koeäänestyksessä kahdella äänellä. Me emme tästä lannistu, vaan toitotamme jatkossakin partiotoiminnan laadun perään sekä omassa piirissä että keskusjärjestössä.

Partioneuvosto päätti myös erinäisistä rahoista ja maksuista. Keskusjärjestön jäsenmaksu päätettiin pitää samassa kuin mitä se oli vuonna 2016. Adventtikalenterin hinnasta keskusteltiin myös pitkään, sillä pääkaupunkiseutulaiset neuvokset toivat ehdotuksen kalenterihinnan nostosta 10 euroon. Me hämäläiset olimme vahvasti korotusta vastaan. Keskustelun suuntaa kuunneltuaan pääkaupunkiseutulaiset vetivät ehdotuksensa pois ja adventtikalenterin hinta päätettiin pitää 7 eurossa ja jakosuhde ennallaan. Pöytäkirjaan kirjattu ponsi kuitenkin valtuutti keskusjärjestön selvittämään mahdollisuutta kehittää adventtikalenterin hintaa ensi vuoden kevätkokoukseen. Kolmas rahakysymys oli valtionavun jaosta ja jakosuhteesta päättäminen. Tässäkin kohdassa keskusteltiin pitkään piirien tasa- ja epätasa-arvoisuudesta ja jopa yhdistyslain tulkinnoista. Lopulta päätös saatiin äänestyksellä, mutta useampi neuvos jätti päätökseen eriävän mielipiteen, ja tähänkin kohtaan kirjattiin ponsi viemään partioneuvoston tahtotilaa eteenpäin.

Päivän työstöt tehtiin partio-organisaation kehittämisen ja piireille tarjottavien tilauspalveluiden parissa. Organisaatiokehittämistyöryhmä sai eväksi partioneuvosten näkemykset siitä, mitä on partiohallinnossa nyt vialla ja millaisena partiohallinto ja -organisaatio haluttaisiin nähdä vuosikymmenen lopussa. Tilauspalveluiden ideointi tehtiin kostean raikkaalla kävelyllä päiväkahville meren rantaan, joten ihan pelkäksi sisällä istumiseksi lähes 11 tuntiin venähtänyt kokouspäivä en mennyt. Päiväkahvilta tarttui vaatteisiin myös savun hajua, joten Partioasemalle saatiin loppupäiväksi myös partiomainen aromi. Saimme myös katsauksen maailmanjärjestöjen toimintaan ja kuulimme, että Suomi on maailmanlaajuisesti partion mallimaa monessa mielessä ja erityisen hyvin toimintamme on linjassa WOSM:n maailmanstrategian kanssa. Katsauksen jälkeen annoimme suuntimia keskusjärjestön maailmanjärjestöissä ja erityisesti Euroopan alueella tehtävään vaikuttamistyöhön pienryhmissä.

Päivän lopuksi päätettiin vielä vaalitoimikunnan asettamisesta ja valittiin sen jäsenet etsimään ehdokkaita syksyn jäsenkokouksessa ja partioneuvoston syyskokouksessa käytäviin puheenjohtaja- ja hallitusvaaleihin.

Partioneuvoston seuraava varsinainen kokous on vasta marraskuun lopussa, mutta sitä ennen neuvokset kokoontuvat alkusyksystä tulevaisuusseminaariin ja suurin osa myös jäsenkokoukseen, jossa valitaan uusi neuvosto vuosille 2017-2018.

Neuvostokuulumiset kirjaili partioneuvos-Henna