Partiolaisille ja sellaisiksi haluaville

Elää, elää, elää ja partioida. Päivän sana on kasvu: sitä partiossa toivotaan, odotetaan ja seurataan. Hyvää halutaan jakaa ja mukaan otetaan kaikenikäisiä ihmisiä. Siihen ikään, vakaumukseen, ihonväriin, ammattiin ja asuinpaikkaan katsomatta.  Partio on sen äidinmaidosta imeneille, ekaluokkalaisina vanhempien viemänä aloittaneille ja jossain elämänsä vaiheessa sen löytäneille. Partioon saa myös palata aina, vaikka väliaikoja jäisikin.

Mitä partio on? Lasten ja nuorten kasvatusjärjestö, joka tarvitsee aikuisia ’mahdollistajia’. Niin. Partio on monipuolinen harrastus ja yhteensopiva kaiken muun tekemisen kanssa.  Tänään minun partioni on kokoustamista, suunnittelua, johtamista ja ennen kaikkea erilaisten ihmisten kanssa toimimista. Nautin erityisesti kohtaamisista,  uuden oppimisesta ja haasteista! Mutta jos katsahdan taaksepäin, niin  luonnossa liikkuminen, ryhmässä tekeminen ja vastuun saaminen ovat olleet minua mukana pitäneet asiat. Perheenjäsenteni näkökulmasta ajatellen partiossa pitävät kaverit, mielekäs tekeminen, uuden oppiminen, tapahtumat ja musiikki – jopa siinä määrin, että puolisoni halusi 45- vuotiaana liittyä partioon seurattuaan lastemme ja minun fiiliksiä ;) Miksi sinä olet partiolainen tai miksi et liittyisi?

Partiossa kasvaa ja oppii. Aikuiselle partio on vastapainoa työlle tai sen osaamisen syventämistä. Suomen Partiolaisten ohjelma on antoisa, mukaansatempaava ja toimintaikäisiä lapsia kasvattava ja opettava – pienikin aika partiossa jää mieleen ja auttaa elämässä eteenpäin. Aikuistuvalle ja aikuiselle partio on turvaverkko; ’tänne kuulun, täällä minut hyväksytään, täällä saan olla itseni, saan toteuttaa itseäni’, kun se sitä on nuoremmillekin.

Partioon ei tarvita todistusta osaamisesta, ei näyttöjä, ei karsintaa. Se on mahdollista kaikille!  Jäsenmaksu on edullinen ja osallistuminen antaa enemmän kuin sen euromäärä. Partioon ei jonoteta, vaan aikuisia kaivataan lisää – kaikki mukaan vaan! Mitä sinä haluaisit tehdä ja minkä verran? Laittaisitko lapsesi partioon tai paremminkin, miksi et laittaisi?

Miksi kirjoitan? Koska sain Hämeen Partiopiirin luottamustehtävän viestintäryhmän puheenjohtajana ja olen kiinnostunut siitä, millaista kenenkin partio on, miten siitä kerrotaan ja miltä partio näyttää. Hämeen Partiopiirin toiminnan päätavoitteissa lukee: ”Partio on houkutteleva harrastus kaiken ikäisille”.  Päivän luku tämän vuoden tammikuun lopussa kertoo hienosti kasvusta ollen

Yli 9000 hämäläistä partiolaista! Kiitos, että olet, nauti! Tervetuloa, jos et vielä ole!

 

Tanja Lumiala-Huokuniemi
Hämeen Partiopiirin viestintäryhmän puheenjohtaja, piirihallituksen jäsen