Osallistujana kansainvälisessä seminaarissa

 

 

Matkustin syys- ja lokakuun vaihteessa viikonlopuksi partioseminariin Saksaan. Kyseessä oli vuotuinen Baltic Sea Meeting, joka kokoaa Itämeren alueen maat yhteen. Tällä kertaa tapahtumassa keskityttiin partio-ohjelman perinteisiin sekä tämän päivän haasteisiin. Seminaariin osallistuin Kata Jouhki –säätiön tuella.

 

Ennen seminaaria saimme tehtäväksi valmistella esityksen suomalaisen partion historiasta, perinteistä ja kansainvälisyyden roolista partiossa. Valmistelun teimme yhdessä kaikkien neljän suomalaisen osallistujan kanssa. Päädyimme hyödyntämään esityksessämme videoita ja näytimme Ylen sivuilta videosarjaa ”50 vuotta partiota Suomessa” ja esittelimme vanhoja leirejä ja meripartiotoimintaa niiden avulla. Lisäksi näytimme videota partiotaitokisoista esimerkkinä suomalaisista perinteestä sekä Roihulta esimerkkinä kansainvälisyydestä suomalaisessa partiossa. Lisäksi olimme listanneet suomalaisiksi perinteiksi huudot, ruokalaulut ja ruokalaulut. Yllättäen eniten samankaltaisuutta  perinteissä löytyi puolalaisten kanssa. Puolassakaan partiolaiset eivät taputa ja heillä on myös huutoja ja ruokalaulut. Suomessa ja Puolassa poikkeuksellista on myös yhden yhteisen partiojärjestön olemassaolo. Esimerkiksi Saksassa ja Tanskassa toimii yhteensä viisi erilaista partiojärjestöä, joilla jokaisella on oma ohjelmansa ja organisaationsa. Onneksi Suomessa saamme toimia yhden järjestön alla ja pystymme hyödyntämään yhteiset resurssit.

 

Lauantai-iltapäivän työpajoissa pääsimme pureutumaan tämän päivän haasteisiin nuoren elämässä ja partiossa, tutuistumme yhden saksalaisen järjestön onnistuneeseen kasvuhankkeeseen ja pohdimme, millainen ”Scouting fo Boys” olisi, jos partioliike keksittäisiin nyt. Kahvitauolla eri maat esittelivät tulevia kansainvälisiä tapahtumiaan. Ensi kesänäkin on useita leirejä, joihin voi lähteä vaikkapa oman vartion tai koko lippukunnan voimin. Tanskalaiset järjestöt järjestävät yhdessä kansallisen jamboreen, jolle odotetaan tuplasti Roihun verran väkeä.

 

Oma kiinnostukseni kansainvälistä partiota kohtaan starttasi Taruksella. Savussamme oli tanskalaisia partiolaisia ja he houkuttelevat meitä osallistumaan seuraavana kesänä omalle leirilleen. Niinpä innokkaina partiolaisina ilmoittauduimme lähdimme 17-vuotiaina reissulle. Siitä starttasi hinku päästä ulkomaille leirille ja osallistuimme partiokavereiden kanssa useammalle SP:n leirimatkalle. Kansainväliset leirit olivat mahtavia oppimisen paikkoja ja toivat uutta kipinää myös pesteihin lippukunnassa.

 

Piiripesteissä on mahdollisuus hakea kansainvälisiin seminaareihin ja lähivuosina Häme onkin useamman paikan saanut. Pestit tarjoavat siis mahdollisuuden verkostoitumiseen niin kotimaassa kuin Euroopassakin. Jos uudet ympyrät kiinnostavat, hae ehdolle tai hakeudu piirin pesteihin. Lue lisää http://hp.partio.fi/avoimet-pestit

 

Partiovasemmalla,

 

Tytti
Ohjelmaministeri