Omistatko pestisi?

 

Värikkäisiin sadeasuihin sonnustautunut ihmismassa virittäytyi johtajuus tunnelmaan viime viikonloppuna Evon retkeilyalueella.

Ensikertalaisena Johtajatulille mukaan lähtiessäni en oikein osannut asettaa tapahtumalle erityisiä ennakko-odotuksia. Retkeilyä ja luonnossa liikkumista harrastaneena tiesin, miten märkään ja kylmään varaudutaan, mutta 2000 ihmisen suurseminaarista metsässä minulla ei ollut aiempaa kokemusta. Metsäseminaarissa, vesisateessa kannonnokassa istuen ihminen keskittyy kuuntelemaan puhetta ja aistimaan asioita aivan toisella tavalla, kuin auditoriossa kaikkien tietoteknisten vempaimien saatavilla ollessa. Näin kävi ainakin minulle itselleni.

Erityisesti mieleen painui Risto Siilasmaan avaus yrittäjämäisestä johtajuudesta sekä Tarja Mantereen vetämä ”Mikä estää menestymästä” -työpaja. Tarja kannusti meitä osallistujia löytämään omat motivaatioajurimme ja tekemään tutkimusmatkoja sisimpäämme itsetuntemuksen lisäämiseksi. Sillä tavalla on Tarjan mielestä mahdollisuus päästä käsiksi tavoittelemisen arvoisiin päämääriin ja poistaa esteitä, jotka ovat menestymisemme tiellä. Oman menestymisen mittareiden asettaminen jäikin kutkuttelemaan kiinnostavalla tavalla. Mikä on riittävää, mihin voi olla tyytyväinen, mistä on valmis luopumaan saadakseen haluamansa?

Riston puheesta jäin pohtimaan omistajuutta. Omistajuuden kokeminen on yksi menestyvän yrityksen tärkeimmistä tekijöistä. Jokaisen toimijan, yrityksessä työntekijän, tulisi kokea omistajuutta, vastuuta ja voimaantua työstään. Partiossa ja yhteiskunnassa laajemminkin omistajuuden voi nähdä niin, että on  valmis ja halukas korjaamaan epäkohtia joita näkee ympärillään. 

Jos nämä kaksi asiaa niputtaa yhteen, voisiko ajatella, että pestissä onnistumisen mittari olisi omistajuuden kokeminen? Että toimii omassa pestissään vastuullisesti ja intohimoisesti (motivoituneena), haluaa uudistaa asioita ja voimaantuu viedessään tehtäväänsä eteenpäin.

Johtajatulien tavoitteena oli antaa meille partiojohtajille oivalluksia, uusia ajatuksia ja ideoita johtamistehtäväämme. Tavoite toteutui kohdallani, toivottavasti myös sinun. Muuttaako näillä oivalluksilla maailman? Se jääköön nähtäväksi.

Lippukuntatuen ryhmän pj.
Johanna Kalliomaa