Muut puhuu, kun partiolainen tarttuu toimeen

Jäsenkokous alkoi Oulussa hyvin nukutun yön ja runsaiden aamupalojen jälkeen. Ennen virallisen kokouksen aloitusta oli ohjelmassa ansioituneiden partiolaisten muistamista. Näimme useita onnellisia ja aika yllättyneitäkin ilmeitä. Menneisyyden muistamisen jälkeen oli hyvä siirtyä tulevaisuuden tarkasteluun. Robertin sanoja lainaten saimme "inspiroivan aloituksen kokouspäivään".

Ajatuksia partiotoiminnan tulevaisuusdesta heräteltiin paneelikeskustelulla, jonka pitkä ja ehkä hiukan hankala nimi ei oikein kertonut sitä kuinka mielenkiintoinen keskustelu oikeastaan olikaan.

Partion tulevaisuusvaikuttamisen taidot tulevaisuuden yhteiskunnassa -paneelikeskustelussa pureuduttiin siihen, mitä taitoja ja mahdollisuuksia tulevaisuuteen vaikuttamiseen partio tarjoaa, ja mitä partiossa voitaisiin tehdä vielä paremmin, jotta tulevaisuudessa olisi entistä enemmän aktiivisia yhteiskunnan jäseniä ja vaikuttajia. Mukana oli kolme mielenkiintoista panelistia: Maija Lanus, kasvatustieteiden tutkija Oulun yliopistosta, Janne Hakkarainen, nuori kaupunginvaltuutettu Oulusta, ja Karin Ahlbäck, WOSM:in maailmankomitean jäsen.

Tulevaisuuteen liittyvinä haasteina panelistit näkivät muun muassa yhteiskunnan muutokset, ja vaikeuden vastata eteen tuleviin haasteisiin vaaditulla nopeudella. Suurena haasteena nähtiin myös todellisuuden pirstaloituminen, kun ihmiset toimivat omissa kuplissaan, ja hankkivat tietoa yhä erilaisemmista lähteistä. Tämä vaikuttaa myös yhteiskuntarauhaan. Haasteena nähtiin myös vihapuheen lisääntyminen.

Puheenvuorojen parhaita paloja:

“Argumentaatiotaitojen lisäksi tarvitsemme taitoa kuunnella."
"Onko mun panos myönteinen? Olenko tehnyt kaikkeni ollakseni myönteinen?"

- Maija Lanus

“Jotta voidaan purkaan syrjiviä rakenteita, ne pitää ensin tunnistaa.”
“Tulevaisuuden selviytymistaitoja ovat kriittisyys, medialukutaito ja kyky ilmaista itseään.”
“Valkoihoinen heteromies pikkutakissa.“

- Janne Hakkarainen

“Kysy, kuuntele ja kunnioita.”
"Partion vahvuus on se, että tuodaan ihmisiä yhteen. Kuka voisi vastustaa ystävää?"

- Karin Ahlbäck

Tulevaisuuden muodostamisessa ja siihen vaikuttamisessa panelistit myönsivät partiolaisten olevan yksi keskeisimpiä toimijoita. Karin mainitsi partion kolme vahvuusaluetta: arvopohja, tekeminen ja ystävyys yli rajojen. Partiolainen tekee yhdessä, on avoin ja hyväksyväinen, tarttuu toimeen ja pystyy verkostoitumaan monipuolisesti ja laajalle. Maija kertoi hymyillen, että partiolaisista näkyy ulkopuoliselle se, että he tietävät mitä tekevät ja että yksi hänen mielestään partion parhaita oppeja ovat selviytymistaidot eri tilanteissa ja ympäristöissä. Partiossa voisi vielä enemmän visioida ja unelmoida. Kun tiedämme, millainen tulevaisuus voisi olla, ja millainen haluamme sen olevan, tiedämme, mitä nyt pitää tehdä, jotta siihen päästään.

“Maailman muuttaminen on maraton - Se, joka jaksaa puskea kauimmin, voittaa.” - Karin Ahlbäck

Tuulia, Laura ja Annis