Lisää laadukkaita lippukuntia!

Luin keskiviikkona Uudenmaan Partiopiirin uusinta Pärske-lehteä.

Lehdessä oli juttua kasvusta. Kuten juttukin aloittaa, miksi me taas puhutaan kasvusta? Jäsenmäärä on kasvanut muutaman vuoden hienosti. Hämeessä rikottiin 10 000 rajapyykki viime kuussa.

Jutun havainnollistavin osuus oli sivujen kuvat, joissa kuvattiin Uudenmaan piirin vuosittainen jäsenmäärä ja kuinka monta lippukuntaa oli perustettu ko. vuonna. Hämäläisenä nuo lippukuntien lyhenteet eivät kovin paljon kertoneet, mutta uskoisin uusien lippukuntien syntyneen eri puolille piiriä.

Linkkasin jutun tietysti facebook-seinälleni. Juttu oli sinällään myös ajankohtainen, koska tiistaina olimme kokoontuneet Hämeen kasvuryhmällä ja juurkin puhuneet, joskin hyvin vähän, lippukuntien perustamisesta. Facebookissa keskusteluun yhtyi Terten (Tervaksentekijöiden) perustajajäsen, joka totesi Terten olevan ehkäpä viimeisin uusin lippukunta, joka Hämeessä on perustettu. Terte on perustettu 2008. Missä siis ovat muut uudet lippukunnat?

Hämeessä lippukuntajaosto on toiminut jo muutamia vuosia tehokkaasti auttaen useita lippukuntia nousemaan jaloilleen. Muutamien lippukuntien kohdalla voitaneen puhua jopa uudelleen perustamisesta. Työ on ollut pitkäjänteistä niiden lippukuntien kanssa, joiden toiminta on hiipunut syystä tai toisesta, mutta mahdollisuudet uuteen nousuun on olemassa. Tehty työ on ollut ansiokasta ja meillä on monta hyvää kokemusta näistä tapauksista.

Nyt meillä olisikin tuhannen taalan paikka laittaa uusia lippukuntia pystyyn.

Hämeessä on osoitettavissa useitakin “mustia pisteitä” eli paikkakuntia tai kaupunginosia, joissa ei ole partiotoimintaa tarjolla - ainakaan tytöille ja pojille molemmille. Noilla paikkakunnilla lähellä olevat lippukunnat ovat pistäneet pystyyn satelliittikoloja eli toiminta paikkakunnalla tapahtuu lippukunnan alaisena ja vahvasti tukemana. Tämä on toimiva konsti ja hyvä konsti. Tällä mahdollistetaan myös se, että satellittikololla toiminnan vahvistuttua ja laajennuttua siellä saattaakin olla eväät kokonaan uuden lippukunnan perustamiseen. Mutta edellytys se ei kuitenkaan ole.

Edelleen on kuitenkin paikkoja, joissa toimintaa ei ole, mutta lapsia voisi hyvinkin olla. Nämä ovat uusia asuinalueita tai paikkoja, joissa joskus on toiminut jonkin lippukunnan kolo, mutta ei enää vuosiin. Näissä paikoissa olisi mahdollisuus tarjota partiotoimintaa - onhan meillä selkeästi yhteinen tahtotila siitä, että partio on hyvä ja kasvattava harrastus. Hämeessä on myös panostettu pitkään jo lippukuntien toiminnan laatuun, joten siitäkään ei toiminta jää kiinni.

Nyt meillä olisi myös oiva mahdollisuus uusien lippukuntien perustamiseen ja sen tukemiseen myös toimistolta käsin. Pian saamme Katin kaveriksi toisen lippukuntakoordinaattorin ja jatkossa lippukuntien arkea tukee kaksi vahvaa osaajaa. Tämä on tilaisuus, joka kannattaa ehdottomasti hyödyntää! Sekä Pääkaupunkiseudun Partiolaisissa, että Uudenmaan Partiopiirissä uusien lippukuntien perustamista on vahvasti tukenut, ohjannut ja seurannut lippukuntakoordinaattori.

Hyvää kokemusta ja työkaluja meillä on olemassa niin lippukuntajaostossa kuin toimistolla, unohtamatta niitä konkareita, jotka ovat lippukuntia olleet perustamassa.

Olisiko siis aika ryhtyä toimeen?

Riina
piirinjohtaja