Laajennetut valiokunnat kokosivat piirien tekijät yhteen

Laajennettujen valiokuntien tapaaminen alkoi yhteisillä osioilla, joissa käsiteltiin lippukuntatuen uudistusta ja sähköisiä työkaluja. Lippukuntatukea tehdessä tavoitteena on tukea lippukuntia parhaalla mahdollisella tavalla. Toivottavasti sinäkin osallistut keskusteluun tulevassa lippukunnanjohtajien ja sihteerien tapaamisessa ennen piirin syyskokousta.

Iltaohjelmassa oli vuorossa vaalitentti, jossa tentattiin nyt tiedossa olevia ehdokkaita. Marraskuussa jäsenkokouksessa valitaan uusi SP:n hallitus kokonaisuudessaan. Edelleen useampi pesti oli vailla hakijoita, mikä on herättänyt keskustelua. Aikaa kokoukseen vielä on, joten kannattaa miettiä, olisiko sinun pestisi valtakunnallisen partion hallituksessa. Ehdokasesittelyjä voit lukea täältä ja seurata keskustelua Facebookissa “Suomen partiolaisten vaalit” ja Twitterissä hästägillä #partiovaalit.

Laajennetussa kasvatusvaliokunnassa vaihdettiin ideoita muiden piirien kanssa ja keskusteltiin ajankohtaisista asioista. Olethan huomannut, että uusi partio-ohjelma.fi -sivusto on avattu ja tarjoaa mahdollisuuden lisätä erilaisia toimintavinkkejä aktiviteetteihin. Keskusteluissa oli myös luotsien tukeminen sekä tarpojaohjelman päivityksen tilanne. Päivittynyt tarpojaohjelma on saatavilla tammikuussa osoitteessa partio-ohjelma.fi. Luvassa on selkeämpi ohjelman rakenne sekä kaksi lisätarppoa: minäminä ja kaupunki. Lopuksi keskustelimme koulutusjärjestelmän korjauksesta, jonka tavoitteena on selkeyttää koulutuksia ja validioida sekä opintopisteyttää partion koulutuksia. Kiivasta keskustelua herätti se, pitäisikö moduulien tuntimääriä kirjata. Keskustelua herätti se, voiko oppimista mitata ajassa.  

Laajennettussa yhteiskuntasuhdevaliokunnassa käsiteltiin pääasiallisesti Yhteisvastuu-keräystä, joka on tuottanut todella hyvin. Toistaiseksi lippukunnat ovat varsin laiskasti lähettäneet suunnitelmia, joten jos sinun lippukuntasi ei ole vielä lähettänyt suunnitelmaa niin nyt kannattaa laittaa rattaat pyörimään. Tätä kautta lippukunnilla on mahdollisuus saada merkittäväkin taloudellinen lahjoitus. Lisäksi käsiteltiin Suomen Lionsien Punainen Sulka keräystä eli tuttavallisemmin PuSua. PuSun tarkoitus on syventää partion ja Lions-klubien paikallista yhteistyötä. Näkyvänä osana tätä ovat PuSu-lipaskeräys ja tuotteiden myynti, näiden tuotto menee yhteistyökumppaneiden hyväksi. Lisäksi paikallinen Lions-klubi voi osoittaa 25% tuotosta paikalliselle nuorisoyhdistykselle. Mikäli lippukunnalla on kiinnostusta osallistua PuSuun, niin kannattaa olla yhteydessä omalla paikkakunnalla toimivaan Lions-klubiin. Toisin sanoen lippukunnille olisi rahaa tarjolla, loppu onkin sitten omasta aktiivisuudesta kiinni.

Laajennettu aluevaliokunta keskusteli paljon lippukuntatuen uudistuksesta, koskeehan se kaikista eniten aluetyötä. Helpottavaa oli kuulla, että piireilläkin on lupa soveltaa organisaatiomalleja sopimaan parhaiten omaan käyttöön, olemmehan kaikki eri kokoisia ja hieman erilaisia. Tärkeintä meille on päästä tavoitteeseen, eli siihen, että piireissä on käytössä uudet valmentajapestit, joiden avulla tuetaan lippukuntia johtamaan partion eri osa-alueita (hallinto, vapaaehtoisuus, ohjelma) niin, että lippukunnat toteuttavat parasta mahdollista partiota. Ei ihan mikään pienin tavoite, mutta kovasti paiskimme töitä sen eteen. Aluevalio kävi läpi myös tuttuun tapaan perustettujen lippukuntien tilannetta, ja oli huippua hehkuttaa Hämeeseen hetki sitten perustettua Näsijärven Kipinät -lippukuntaa! Keskustelimme toimivista toiminta-tavoista ja prosesseista lippukuntien perustamisen osalta, ja nämä viedään terveisinä hämäläiseenkin aluetyöhön.

Laajennetussa viestintä- ja markkinointivaliokunnassa oli esillä SP:n sisäisen viestinnän kehittämissuunnitelmia, YSPien (Young Spokespeople) kuulumisia, SP:n viestintä- ja markkinointisuunnitelma vuodelle 2017 sekä partioviikon funktion ja ajankohdan spekulointia. Kauan kaivattu Office365 alkaa viimeinkin olla partiokäyttöön valmis, ja sen varaan on laskettu paljon odotuksia ja toiveita. Lippukuntapostin rakennetta ollaan niin ikään uudistamassa ja paperisesta versiosta tulee ensi vuoden alusta alkaen erikseen tilattava. Tämä on herättänyt monenlaisia tunteita. YSP-koulutuksen haku on parhaillaan käynnissä ja (erinomaisia) hakemuksia on tullut jo useampia. Jos siis olet 15-22 -vuotias, sanavalmis ja partiomarkkinoinnista kiinnostunut nuori, kannattaa ihmeessä hakea koulutukseen! Hakuaikaa on 6.11. asti. YSP-koulutukseen tehtiin viime vuonna suuri sisältöuudistus, ja pieniä viilauksia on luvassa tulevaa kurssiakin ajatellen. Ensi vuonna markkinoinnissa näkyvät vahvasti erilaiset hankkeet ja yhteistyö uusien kumppanuuksien myötä. Yhteisvastuu-keräyksen tuotolla viedään valtakunnallisesti partiota sinne, missä sitä ei vielä ole, Punainen Sulka -keräyksen myötä rakennetaan paikallista yhteistyötä lippukuntien ja Lions-klubien välille ja Suomi100 -juhlavuosi vie meidät yhdessä metsään. Partioviikko on tarkoitus pyhittää perinteiseen tapaan oman harrastusylpeden esiintuomiselle ja lippukuntien ja piirien omille tapahtumille, ja elokuulle kaavaillaan partiomarkkinoinnin viikkoa Pääkaupunkiseudun Partiolaisten suositun koulujen Seikkailuviikon malliin.

Mielenkiintoinen vuosi on siis tulossa! Suomalaisella partiokentällä ollaan monessa asiassa nyt uuden äärellä, mutta kuten Baden-Powellkin asian ilmaisi: “Life without adventure would be deadly dull.”

Partioterveisin,
Erika (alue), Kengu (koulutus), Minna (viestintä), Takku (yhteiskuntasuhteet) & Tytti (ohjelma)