Kohti Mikkeliä ja jäsenkokousta

Hämeen delegaatio kokousti viime viikolla Tampereen partiotoimistolla ensimmäistä kertaa. Ihan kaikki delegaatit eivät paikalle harmillisesti päässeet, mutta valtaosa kuitenkin. Lyhyen tutustumiskierroksen jälkeen kävimme keskustellen läpi kokouksen käytännön asioita. Oli ilo huomata kuinka mukavasti delegaatiossa on edustusta ympäri piiriä ja myös eri ikäryhmistä. Mukana on niin uusia tuoreita kasvoja kuin kokeneita jäsenkokous konkareita.

Strategia viitoittaa tulevaa

Suurin ja tärkein asia jäsenkokouksen käsittelyssä on partion strategia. Se on pitkän työn tulos, jota keväinen partioneuvostokin vielä sorvasi moneen kertaa. Piirit ovat ottaneet strategian omakseen ja Hämeessäkin toimintasuunnitelma pohjaa vahvasti tulevaan strategiaan.

Strategiaprosessi oli pitkähkö ja haastava. Olimme piirihallituksessa aikanaan kuitenkin erittäin iloisia siitä, että strategiaa avattiin kaikille ja jokainen halukas pääsi siihen vaikuttamaan. Syyskokouksessamme 2013 SPH:n puheenjohtaja Harri käytti asiasta puheenvuoron ja myös pihalla blogissa olemme asiaa nostaneet esille. Uskon, että tämä strategia on koskettanut jo useampaa sen tekovaiheessa kuin aikaisemmin.

Strategia on kuitenkin iso asiakirja, joka nivoo tiiviiseen sivuun paljon asiaa. Sen linjalla on mahdollisuus lähteä uuden hallituksen toteuttamaan monipuolista partiotoimintaa ja kiillottamaan myös järjestömme kasvoja ja tunnettuutta. Strategia on asiakirja jonka jokainen partiolainen ja sellaiseksi vielä haluava voi ottaa myös omakseen.

Lisää strategiasta:

http://toiminta.partio.fi/sites/partio.fi/files/ss_8_a_partion_strategia...
https://uusiutuvastrategia.wordpress.com/

Vaalit keskusteluttivat

Delegaatiomme etelän kirjeenvaihtaja Jaakko oli paikalla keksiviikkoisessa vaalitentissä, jonka toinen delegaattimme Kimi johti. Saimmekin Jaakolta tuoreet terveiset paneelista. Lähes kaikki muut olivat seuranneet livelähetystä kuuliaisesti kukin missäkin oman vastaanottimensa ääressä. Havainto, jonka yleisesti teimme oli, että kovin yksimielistä porukkaa on tarjolla SPn hallitukseen ja toisaalta hyvin vähän linjavetoja tai muutoksia olemassa olevaan linjaan vedettiin. Päätimmekin kutsua vielä tiedossa olevat ehdokkaat SPn puheenjohtajaksi ja neuvoston puheenjohtajaksi kuulolle ja haastateltavaksi Mikkeliin perjantai-iltana.

Vaalitilanne aiheutti paljon keskustelua. Missä luuraa vpj ehdokkaat tai haastajat puheenjohtajavaaleissa? Voiko olla niin ettei vpj-ehdokasta todellakaan ole? Blogia kirjoittaessani, ei ainakaan omassa tiedossani ole tiedossa ehdokasta. Asia on todella harmillinen ja syitä on varmasti monia. Viime vuosina SPH ja erityisesti sen puheenjohtajisto on saanut osakseen paljon julkista kritiikkiä. Vain harvoin hyvistä asioistakaan on muistettu kehua tai kiittää. Työmäärä on puheenjohtajistossa kuin hallituksessa ylipäänsä myös hurja, eikä hallintopartiolta pysty välttymään vaikka kuinka haluaisi. Kokouksia riittää ja ne ovat pitkiä. Todellista paloa siis tarvitaan osaamisen ja kokemuksen lisäksi. Johdettavana parivaljakolla on kasvava monenlaisia odotuksia ja tarpeita omaava järjestö. Se tietää töitä, yhteistyötaitoja ja uusia ideoita myös tulevalla kaksivuotiskaudella. Strategia on olemassa ja sen viitoittamalla tiellä on hyvä aloittaa hommat.

Viestintäministerimme Tanja bloggaa aiheesta vielä myöhemmin viikolla lisää.

Tarvitaanko sääntömuutosta?

Sääntömuutokset olivat toinen asia, josta keskustelimme pidempään. Moni piiri onkin jo ehtinyt ruotimaan sääntömuutoksia, erityisesti äänestys- ja vaalijärjestystä, eikä hyviin ja huonoihin puoliin ole juuri tullut muutoksia tai uusia ajatuksia.

Häme edelleenkin haluaa edistää tapaa, jolla ehdokkaita saataisiin hyvissäajoin esiin, mutta emme usko uuden äänestys- ja vaalijärjestyksen tätä ratkaisevan. Emme halua äänestys- ja vaalijärjestylsen olevan " se uusi suurleiri" -keskustelu jokaisessa tulevassa jäsenkokouksessa, kun sääntöjä ja vaalitapajärjestystä halutaan muokata suuntaan tai toiseen kulloisen tilanteen mukaan.

Käytyjen keskustelujen pohjalta monella tuntuu olevan pinnalla edellisten vaalien ravit. Kukaan niitä tuskin innolla odottaa, tai edes haluaa, mutta on nähty, että kun raveille on ollut tarvetta, sellaiset on saatu aikaan ja äänestys on tuottanut kulloisenkin tuloksen.

Ääni- ja vaalijärjestys jättää tällaisenaan myös enemmän porsaanreikiä ja vaatii erilaisia sorvaamisia, kuin se että jättäisimme sen tekemättä. Jo nyt useampi piiri on pohtinut pitäisikö olla ehdokkaaksi asettumisen dl -päivä ja jos joku asettuu, niin olisi aina parin päivän mahdollisuus asettua toisenkin tyypin ehdolle. Tätä kun jatketaan, niin ollaankin jo jäsenkokouksessa. Oli miten oli, keskustelua asiasta syntyy ja hyvä niin. On hyvä katsoa asioita monilta eri kanteilta.

Lisää sääntömuutoksesta
http://toiminta.partio.fi/sites/partio.fi/files/ss_8_a_partion_strategia...
http://toiminta.partio.fi/sites/partio.fi/files/ss_11_b_aanestys-_ja_vaa...

Linja-autossa on tunnelmaa

Yleisesti, Hämeen delegaatio on valmiina tulevaan viikonloppuun. Lähdemme matkaan hyvin ja avoimin mielin kohti päämajakaupunkia perjantaina. Odotamme hyvää ja monipuolista keskustelua, sekä evästyksiä ja linjanvetoja tulevalla kaksivuotiskaudelle. Luonnollisesti partioystäviä on mahtavaa myös nähdä ja vaihtaa ajatuksia isossa porukassa.

Riina Aspila
Hämeen delegaation puheenjohtaja,
Piirinjohtaja