Kiitos sinulle vapaaehtoinen!

Kuka kissan hännän nostaisi, jollei kissa itse? Sanoo vanha sananlasku. Vanhoissa kaskuissa on usein totuuden siemen, niin myös tässä. Mutta sanotaanhan sitä myös, että vaatimattomuus kaunistaa. Hmm...

Viime viikolla vietettiin jälleen vuotuista vapaaehtoisten päivää. Siis muun muassa meidän jokaisen partiotoiminnan mahdollistajan päivää. Facebook ja twitter värittyi nopeasti kuvilla ja toteamuksilla siitä kuinka partiossa tehdään 3 miljoonaan tuntia vapaaehtoistyötä. Luku on huima, ihan jokainen järjestö ei vastaaviin lukuihin pääse.

Me piirissä olemme laskeneet, että Hämeen lippukunnissa vapaaehtoisten tekemä työmäärä vasta 350 nuorisotyönohjaajan vuotuista työpanosta. Tässä kohtaa minussa pieni kuntapäättäjä hykertää iloisena ja kiitollisena. Se työpanos, jonka vapaaehtoiset partiossa tekee on suuri säästö kuntien ja seurakuntien kukkaroissa. Laadukas toiminta takaa hyvää, innostavaa ja kasvattavaa tekemistä lapsille ja nuorille. Tuplasäästö ja hurraahuuto yhteiselle tekemiselle.

Oletteko lippukunnassa koskaan laskenut kuinka paljon vapaaehtoistyöntunteja teillä tehdään?

Riina laskeskeli oman lippukunnan työmäärää viime viikolla. Ensin nopea päätelmä: kolo-illat, kuukausitapahtumat, pari viikonloppuretkeä, muutamia yönyli ja päivän kestäviä retkiä. Sitten vielä piirin ja alueen kisat ja tapahtumat. Lukema näytti lähes 800 tuntia. Tähän lukuun päästiin vain näppituntumalla ja tästähän puuttuivat vielä kaikki valmistelutyöt ja varmasti paljon muutakin. Kuitenkin, jos tähän suuntaa antavaan lukuun vertaisi jokaisen aikuisen antamaa aikaa, olisi luku moninkertainen.

Nyt olisi se hännän noston paikka. Parhaillaan lippukunnat laittavat pakettiin kuluvaa vuotta ja on toimintakertomusten kirjoittaminen aika. Kerrottehan niissä, kuinka paljon teillä aikuiset vapaaehtoiset aidosti tekevät työtä lasten ja nuorten harrastuksen parissa. Luku kertoo partiotoiminnan vaikuttavuudesta kuntien ja seurakuntien päättäjille ja on hyvä vahvistaja kertomustekstin ja -kuvien lomassa.

Me tiedämme, että partiossa kaikki tehdään vapaaehtoisten voimin. Teemme sitä ylpeästi ja usein täydellä sydämellä. Tekemäämme työtä arvostetaan monissa kodeissa ja konttoreissa.

Tiedämme myös, ettei vapaaehtoistyö kuitenkaan aina ole täynnä iloa ja riemua. Se on joskus rankkaa, vaativaa ja rasittavaakin. Joskus partio menee perheen edelle, kun on vain pakko hoitaa vielä se yksi juttu. Siksi on tärkeää, että me muistamme myös itse arvostaa omaa ja toisten tekemää työtä sekä työpanosta. Kannustamisen ohella on tärkeää myös kiittää ääneen.

Kiitos sinulle partion vapaaehtoinen! Olet kantanut kortesi kekoon kolo-illoissa, retkillä ja leireillä. Jokaisella tekemälläsi työtunnilla on valtavan suuri merkitys ja se työn jälki näkyy jokaisen Hämeen partoitoiminnassa olevan noin 7000 lapsen ja nuoren elämässä. Sillä, mitä teet, on merkitystä vuoden jokaisena päivänä. Kiitos Sinulle!

Hämeen piirinjohtajat
Riina ja Henna