Jäsenkokous takana, neuvosto edessä

Viikonloppuna Oulussa kokoontui Suomen Partiolaisten jäsenkokous, jossa kuultiin päätettiin vuosien 2017-2018 toiminnan painotuksista, hyväksyttiin sääntömuutoksia ja organisaation kehittämisen käynnistäminen sekä valittiin järjestön puheenjohtajisto.

Ensi lauantaina 26.11. kokoontuu partioneuvosto järjestön sääntömääräiseen syyskokoukseen Helsinkiin. Tämä on viimeinen kerta, kun neuvosto kokoustaa tällä kokoonpanolla, sillä viikonloppuna jäsenkokouksessa valittiin neuvostolle uusi puheenjohtaja ja uudet neuvokset, jotka aloittavat pestinsä vuoden alusta. Neuvoston esityslistalla on tuttujen syyskokousasioiden, kuten ensi vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio, seuraavia aiheita:

Kokoukseen on jätetty yhteensä neljä A-jäsen- eli ns. piirikysymystä. Teimme nämä yhdessä Lounais-Suomen Partiopiirin kanssa. Kysymykset koskivat seuraavia asioita:

  1. keskusjärjestön ansiomerkkijärjestelmän käyttö (ja tasapuolisuus),
  2. piirien ja keskusjärjestön yhteiskuntasuhdetoiminnan arviointi (olisi pitänyt toteuttaa jo keväällä),
  3. Opuksen (kuvaa keskusjärjestön ja piirien välisen työnjaon lippukuntien tuessa) päivittäminen ja arvioiminen (päivittäminen olisi pitänyt jo tehdä ja arviointi pitää tehdä ensi vuoden alussa), ja
  4. lippukuntatuen uudistuksen prosessin ja aikataulun keskusteluun tuominen (suomalaisen partion suurin uudistus sitten ohjelmauudistuksen, mutta siihen lähtemisestä ei ole päätetty missään ylemmissä toimielimissä, mikä saattaa sitoutumisen huonoon valoon).

Totesimme, että nämä piirikysymykset olivat ainoa keino nostaa käsittelyyn hoitamatta jätetyt ponnet ja saada lippukuntatuen uudistus ensimmäistä kertaa partioneuvoston pöydälle, mitä ei ole tapahtunut aiemmin neuvosten pyynnöstä huolimatta.

Jäsenkokouksen hyväksymät sääntömuutokset varapuheenjohtajien määrään ja hallituksen valintaan kerralla aiheuttavat muutoksia järjestön menettelytapasääntöön, sillä siellä kuvataan jatkossa esimerkiksi hallitusjäsenten pestit. Samalla tehdään muuta jo aiemmin päätetty muutos muun muassa keskusjärjestön toiminnanaloihin ja niiden nimiin.

Järjestön hallitus on päätynyt esittämään uudistuksia lippukunnan mallisääntöihin. Tähän asti on ollut saatavilla mallisäännöt sekä yhden että kahden kokouksen mallilla. Nyt vain kahden kokouksen malliin. Yhden kokouksen mallisääntöjen tarpeellisuudesta varmasti keskustellaan kokouksessa. Facebookin Hämeen timanttiset johtajat -ryhmässä on tästä käynnissä kysely, joten käy vastaamassa oman lippukuntasi osalta. Mallisääntöihin merkittävin muutos olisi partion jäsenmaksun maksamiseen velvoittaminen voidakseen olla lippukuntayhdistyksen jäsen. Lisäksi pieniä muutoksia ehdotetaan esimerkiksi nimenkirjoittajiin.

Jäsenmaksun maksamiseen läheisesti liittyy myös partioon tutustumisen periaatteet, jotka määrittelevät, kuinka kauan voi tutustua partioon ennenkuin pitää tehdä päätös jäseneksi liittymisestä. Järjestön hallitus ehdottaa, että raja olisi lippukuntatoiminnassa kolme koloiltaa tai kokousta ja yksi retki, leiri tai tapahtuma. Hallitus ehdottaa myös, että periaatteet tulisivat koskemaan myös perhepartiotoimintaa eli perhepartioon osallistuvien tulisi myös liittyä jäseneksi em. tutustumiskertojen jälkeen. Tästäkin varmasti tulee keskustelua. Hallitus myös ehdottaa, että keskusjärjestön ja piirien koulutuksiin osallistuvien tulee olla partion jäseniä (pois lukien Tervetuloa partioon -kurssi) ja myös keskusjärjestön ja piirien pesteissä toimivien tulee olla partion jäseniä (myös pitkissä projekteissa toimivien).

Kokouksessa valitaan koko hallitus eli kaikkiaan kahdeksan hallituksen jäsentä. Näistä kaksi on WAGGGS:n ja WOSM:n kansainvälisyysasiamiehiä (tai ennemminkin naisia) ja loput edustavat aluetyötä, partiokasvatusta, vapaaehtoistukea, taloutta, viestintää ja markkinointia sekä yhteiskuntasuhteita. Ehdolle asettuneet löytyvät keskusjärjestön vaalisivuilta. Tätä kirjoittaessa puuttuvat vielä ehdokkaat partiokasvatuksesta ja vapaaehtoistuesta vastaaviksi hallituksen jäseniksi ja muihinkin pesteihin on vain yksi ehdokas. Miksiköhän ei keskusjärjestön ylimmät pestit kiinnosta…

Partioneuvostoon lauantaina suuntaavat Riina ja Henna sekä toisaalla edustavan Kimin tilalla varaneuvos-Annis. Mikäli joku kohta herättää ajatuksia, meihin voi olla yhteydessä sähköpostilla tai somekanavien kautta.

Henna
partioneuvos