Hyviä uutisia moninaisuusasioiden ystäville!

Partion avoimuudesta puhutaan enemmän kuin koskaan ennen, mutta konkreettiset teot avoimuuden lisäämiseksi ovat jääneet meillä Hämeessä piiritasolla varsin vähäiseksi. Saamelaisten kansallispäivän kunniaksi moninaisuusasia nostettiin pöydälle Tampereen partiotoimistolla. Järjestettiin tapaaminen partiolaisille, joilla on intoa miettiä keinoja esiteiden poistamiseen erilaisten ihmisten partion harrastamisen tieltä. Ja kyllähän niitä keinoja totta vie löytyikin paljon!

Parituntisen aikana hyviä, konkreettisia ja erityisesti lippukuntien toimintaa tukevia ideoita listattiin kiitettävä määrä. Pikakatsaus nettiin osoitti lisäksi, että materiaalien puutteesta tähän aiheeseen tarttuminen ei voi jäädä kiinni. Vieraskielistä markkinointimateriaalia ja vinkkejä moninaisuusteemojen käsittelyyn koloilloissa löytyy valmiina jo vaikka kuinka paljon esimerkiksi Pä-Pasta.

Hämeessä moninaisuusaihetta tullaan käsittelemään heti kevään johtajatapaamisessa. Kevään aikana tarkastelun kohteeksi otetaan myös lippukuntien toiminnan kannalta keskeisten koulutusten sisältömodulit.  Lisäksi jo olemassa olevia materiaaleja tehdään näkyväksi eri yhteyksissä. Ensimmäisenä aiheesta kirjoitellaan jo pian ilmestyvässä Täplässä.

Tapaamisessa todettiin yksituumaisesti, että moninaisuudessa on kyse laajasta, useita teemoja sisältävästä asiasta, jonka edistämiseksi on paljon työtä tehtävänä. Totuttujen toimintatapojen tai vahvojen asenteiden muuttaminen ei käy kädenkäänteessä, mutta jostain on hyvä lähteä liikkeelle. Päätimme tässä kohtaa satsata paukkumme nuoriin partiolaisiin. Yksissä tuumin todettiin myös, että se mikä on ajankohtaista Hervannassa ei ole välttämättä ollenkaan tärkeää Sysmässä. Moninaisuuskokonaisuutta purkaessa tulee huomioida teemojen lisäksi myös piirin alueiden erilaisuus ja sen myötä lippukuntien erilaiset tarpeet.

Tapaamisen päätteeksi saatiin Hämeeseen nimettyä oma moninaisuusryhmä, joka lupasi pitää moninaisuusasiat vireillä. Seuraava tapaaminen sovittiin jo huhtikuulle. Jos tahdot olla mukana kehittämässä hämäläistä partiota entistä avoimemmaksi, kaikille sopivammaksi harrastukseksi, lähde mukaan! Vielä ei ole liian myöhäistä. Ilmoittautua voit vaikka minulle.

 

Johanna Kalliomaa
Lippukuntatuen ministeri