Häme Hyvinkäällä

 

 

Suomen Partiolaisten (SP) hallitus kutsui tänä vuonna toista kertaa koolle piirien ja FiSSSc:n hallitukset – jokainen hallitusjäsen oman toiminnanalansa vastaavan piirihallitusjäsenen. Kotoisammin partioslangilla tapahtumaa kutsutaan laajennetuiksi valiokunniksi. Samassa tapahtumassa kokoontuivat piirinjohtajat, toiminnanjohtajat ja kansainvälisten yhteyksien valiokunta. Lauantaina aloitimme yhdessä partion uuden ilmeen maistiaisista. Olethan jo lukenut partio.fi jutun uudesta ilmeestä?

 

Mitä jäi kerrottavaa kotiintuomisina, tässä pitkä postaus viikonlopun annista:

 

Joko Roihuttaa?

Ensivuonna kaikki pääsemme osaksi Roihua. Tekijämäärä kasvaa päivä päivältä ja Roihusta voit kuulla monessa eri viestintäkanavassa. Piirin näkökulmastan suurin hämmennys Roihun osalta koettiin yhteisessä setissä, kun MarComin (markkinointi ja viestintä) ilmoitti, että piireille ei tuoteta erillistä sisältöä lippukuntaposteihin tai sähköpostikirjeisiin, vaan sen sijaan tiedotus kohdistuu suoraan lippukuntiin. Tähän totesimme että onneksi piiritoimijatkin ovat lippukuntien jäseniä  ja piiri saa tietoa. Näillä mennään kohti Roihuvuotta!

Viestinnässä hyvä meininki

Viestintävaliokunnan tapaamisessa käytiin läpi piirikuulumisia ja työstettiin toimintasuunnitelmaa. Tunnelma oli hyväntuulinen ja esitykset ennalta odotettua paremmin valmisteltuja. Jäi tunne, että keskusteltavaa on senkin päälle, että saatiin aikaiseksi se, mitä odotettiin. Keskustelussa jollain tasolla korostui myös piirien erilaisuus: maantieteelliset eroavuudet, kielelliset haasteet ja resurssien moninaisuus.

Partiokasvatuksen keskiössä Roihu

Kasvatuksen porukka aloittaa aina kokouksensa piirikuulumisilla, joista voi poimia hyviä ideoita myös Hämeeseen. Varteenotettava ideana meille kopioitavaksi kuulosti Lounais-Suomen samoajatapahtuma, joka oli järjestetty somen kautta. Vartiot olivat retkeilleet eri puolilla piiriä ja saaneet tehtäviä somen kautta toteutettavaksi. Miltä kuulostaa?

Ensi vuoden työlistalla on myös tarpojaohjelman päivitys ja selkeyttäminen. Lisäksi metsäohjelmaa työstetään ja metsään liittyviä aktiviteetteja päivitetään.  

Viikonlopun moni keskustelu pyöri ensi vuoden osalta pitkälti Roihun ympärillä. Roihun puolelta on kannustettu piirejä järjestämään suuri iltanuotio ja Hämeessä kokoonnummekin yhdessä nuotion ääreen Lahteen toukokuun puolessa välissä. Roihuelämykseen pääsevät osallistumaan myös sudenpennut ja seikkailijat, vaikka he eivät leirille osallistukaan. Roihuaktiviteetit ilmestyvät marraskuussa Roihun nettisivuille. Nappaa sieltä ideoita viikkotoimintaan, retkille ja nuorimpien kesäleirille!

Vapaaehtoistuen kokouksessa kiitosta Hämeelle

Vapaehtoistuen valiokunnassa oli tällä kertaa paljon suuria asioita työstettävänä. Ensi vuoden toimintasuunnitelma herätti paljon keskustelua piirien ja SP:n edustajien välillä. Häme oli jopa tehnyt piirikysymyksen aiheesta. Urakka tuntuu taas suurelta, mutta toivottavasti vuoden 2016 lopulla taas huomaamme, että paljon on saatu aikaankin. Koulutusrintamalla tapahtuu suuria, kun koulutusjärjestelmää remontoidaan vastaamaan tämän hetken tarpeita. Ensi vuoden jälkeen tässäkin olemme viisaampia.

Partiossa huomaa usein ajatutuneensa uusiin haasteisiin. Käsi ylös, jos näin on käynyt! Pestien tulisi olla ihmisen kokoisia ja näköisiä, mutta haasteisiin tarvitaan usein tukea. Viikonloppuna saimme päätökseen mentorointimallin, joka toivottavasti otetaan käyttöön myös Hämeessä. Tukea saa selvästi määritellyn mallin mukaan kokeneemmalta johtajalta. Ei enää loppuun palaneita johtajia, vaan yhteen hiileen puhaltamista ja toisen tukemista!

Suomen Partiolaiset haluaa lisäksi toimia turvallisesti yhdessä meidän lippukuntalaisten sekä piirin kanssa keräten tietoa, mikä meni pieleen. Näin turvallisuusohjeistus saadaan vastaamaan kätäntöä, eikä vain huvikseen norsunluutornista kerrota listaa turvallisuussäädöksiä. Jäämme odottamaan ohjeistuksia.

Häme sai paljon kiitosta aktiivisuudesta ja aktiivisella linjalla aiomme jatkaakin. Meillä ollaan piiritasolla jo edistetty toiminnanalojen yhteistyötä ja tätä tehdään nyt myös suuremmissa ympyröissä ohjaajapestien ja partiossa saatavan osaamisen tunnistamisen tiimoilta.

Tietoa toiminnan tueksi

Laajennetun aluevaliokunnan yhteydessä on ollut tapana jakaa hyviä käytäntöjä: ratkotaan ongelmia yhdessä, jotta pyörää ei tarvitsisi keksiä joka kerta uudelleen. Tällä erää pysähdyimme miettimään tilastojen tehokasta käyttöä: mitä tilastoja kukin piiri tarvitsee ja tuottaa itse, mitä odotetaan keskusjärjestöltä, mitä sillä kaikella tiedolla oikein tehdään ja ketä se kaikki tieto hyödyttää.

Uusimpana tietotuotteena keskusjärjestö on tuottanut alueelliset Lippukuntaviisarit. Niiden avulla voidaan tarkastella muun muassa alueellista jäsenmäärän kehitystä, ohjelman toteutumista sekä retki- ja kisaosallistumisia. Todettiin yhdessä, että lippukuntien ja alueiden kanssa tulisikin käydä entistä aktiivisemmin keskusteluja toiminnan kehittämisestä, varsinkin, kun saatavilla on muutakin kuin pelkkä mututuntuma. Toki, tilastot ovat juuri niin paikkansapitäviä kuin mitä jäsenrekisteristä ja vuosiselosteista saadaan.

Yhteiskuntasuhteet pohti jo vuotta 2017

Yhteiskuntasuhteiden ryhmässä käytiin piirikuulumisia läpi ja todettiin Hämeen toimintaryhmän olevan hyvällä mallilla. Pidimme aiheesta myös “hyvät käytännöt jakoon” - työpajan. Tsekkaahan sivumme.

Kokouksessa puhuttiin jo vuodesta 2017, jolloin keväällä pidetään kunnallisvaalit ja Suomi täyttää 100 vuotta. Myös ensi vuoden yhteisvastuukeräys oli keskustelussa. Onhan teidän yhteyshekilö jo nimetty? www.partio.fi/yhteisvastuukeräys

Piirinjohtajat ja toiminnanjohtajat myös koolla

Sunnuntaina piirienjohto oli koolla kuulemassa ajankohtaisimmat asiat Kuksasta ja 365-käyttöjärjestelmästä. Molemmat ovat hyvällä mallilla etenemässä. Yhteisvastuukeräys kirvoitti pitkään keskusteluun samoin kuin jäsenmäärän vain pienoinen valtakunnallinen kehitys. Hämeen osalta jäsenmääränkasvu oli 2%.

Tiukkaa asiaa, paljon uusia ajatuksia ja kuulumisten vaihtoa. Siitä oli jälleen laajennettujen valiokuntien kokousviikonloppu tehty. Hyvä meininki, osaavat tekijät ja yhteinen aika työstämiseen ovat avain tekijöitä, kun parempaa partiota tehdään. Parempaa partiota tehdään myös kiittämällä ja kehumalla partiokaveria, joka sen on ansainnut. Kiitos ei mene koskaan hukkaan, eikä sitä anneta koskaan tarpeeksi! #kehupartiokaveri

Partioterveisin

Tytti, Erika, Tanja, Henna, Takku, Kengu ja Riina