Hä-Hä-HÄME!

Keitä te ootte, te nuoret pojat, kun en mä tunne teitä. piupali paupali piupali paupali... lauletaan kansanlaulussa. No keitä me sitten ollaan, siis me Hämeen delegaatit vuosimallia 2014, matkalla kohti Mikkeliä?

Delegaation rakentaminen

Tänä vuonna delegaatioomme haettiin piiriluottiksista halukkaita ja innokkaita lähtijöitä avoimesti sähköpostilla. Oli ilo huomata, kuinka paljon Mikkeli ja jäsenkokous kiinnosti luottisporukkaamme. Saimme 30 hakemusta, joista kolme oli alle 23-vuotiailta ja 11 alle 30-vuotiailta.

Mutta miksi haimme delegaatteja luottiksista? Olemme jo aikaisempina vuosina kokeneet, että meillä löytyy uskomaton voimavara ja osaaminen omista luottiksista. Luottikset tuntevat päätöksentekoa niin piirissä kuin keskusjärjestössäkin, mikä helpottaa välillä hyvinkin nopeatempoisen kokouksen seuraamista ja joskus jopa ymmärtämään helpommin asioiden syy- ja seuraussuhteita. Ja mikä parasta, valtaosa luottiksistamme toimii edelleen aktiivisesti myös omassa lippukunnassaan. Moni tuntee porukkaa laajalti pitkin maata ja näin ollen on hedelmällistäkin käydä keskusteluja naapureiden kanssa kokoustauoilla ja muutoinkin. Siksi tänäkin vuonna päädyimme siihen, että haemme mukaan haluavia luottisporukasta.

Millä perusteilla?

Piirimme on iso maantieteellinen kimpale. Halusimme joukkomme edustavan mahdollisimman hyvin aktiivisia uusia, vanhoja, nuoria ja vanhempia luottiksia ympäri piiriä. Aikaisemmista kokemuksista olimme ottaneet opiksi, että on hyvä, jos delegaatiossa – ja varsinkin itse kokouksessa – uusilla delegaateilla on vieressä kokeneempi delegaatti. Näin moni kysymys saa helposti vastauksen heti tilanteessa ja mielekkyys kokouksen seuraamiseen ja ehkäpä rohkeus puheenvuoron pitämiseen kasvaa.

Piirimme tämänkertainen delegaatio tuo piiripestien lisäksi mukanaan vahvaa lippukuntanäkemystä. Joukostamme löytyy lippukunnanjohtajaa, akelaa, luotsia, sihteeriä, ikäkausivastaavaa , hallituksen jäsentä ja aikuista tukea.

Kuka sitten päätti?

Piirihallitus päätti alustavasta delegaatiolistasta lokakuun 20. päivä Hämeenlinnan kokouksessaan. Tuolloin kävimme halukkaita läpi ja päädyimme listaan, jossa oli mukana myös varadelegaatteja enemmänkin. Halusimme kuitenkin, että mahdollisilla uusilla syyskokouksessa piirihallitukseen valituksi tulevilla olisi mahdollisuus tulla mukaan delegaatioon, joten listamme jäi siltä osin avoimeksi. Listamme täydentyi siis vasta syyskokouksen jälkeen tähän muotoon, kun se nyt on. Käytännössä nostimme varadelegaatteja varsinaisiksi delegaateiksi ja täydensimme varadelegaatteja, kun kävi ilme, etteivät uudet hallituksen jäsenet työesteiden vuoksi pääse mukaan.

Syyskokouksessa myös mainitsin avauspuheenvuorossani tulevasta jäsenkokouksesta ja että täydellä 19 hengen delegaatiolla kokoukseen lähdetään. Tässä, edellisissä ja tulevissa blogipostauksissa kerromme keitä olemme, mitä mieltä me ollaan sekä miksi ja millä perusteilla. Pysy siis jatkossakin kuulolla.

Mutta siis ME

Riina Aspila, Erä-Pirkot ry

Hämeen piirinjohtaja ja delegaation johtaja. Mukana jäsenkokouksessa nyt neljättä kertaa ja jälleen innolla mukana. Odotan jäsenkokoukselta ennen kaikkea keskustelua ja linjauksia tulevalle kaksivuotiskaudelle ja myöskin pidemmälle strategiakaudelle. On tärkeää saada annetuksi evästyksiä tulevalla puheenjohtajistolle ja hallitukselle. Keskustelu on aina hyvästä ja siitä voi itse kukin ottaa oppia ja ammentaa omassa pestissään.

Henna Heikkilä, Liekkitytöt ry

Mikkelin jäsenkokous on minulle neljäs, jossa olen mukana delegaattina. Piirin varapuheenjohtajana ja piirimme toiminnansuunnittelusta vastaavana olen seurannut mielenkiinnolla keskusjärjestön toiminnan suunnittelua, strategian vaiheita ja erityisesti toiminnan kärkiä. Odotan jäsenkokoukselta vahvaa keskustelua ja vääntöä paremman partion puolesta. Ymmärrän, että partio ei ole samanlaista joka puolella Suomea, ja siksi hämäläisenä lippukunta-aktiivina haluan varmistaa, että hämäläisen partion tekemisen loistavuus välittyy myös valtakunnan tasolle.

Hannu Fagerlund, Kaskenkaatajat ry

31 vuotta partiolaisena olen saanut nauttia monipuolisen harrastuksen antimista ennen kaikkea lippukunnassa, mutta myös viimeisen viiden vuoden aikana monissa piirin luottistehtävissä. Mitä pidemmälle vaellan, sitä tärkeämmäksi olen kokenut aikuisten merkityksen harrastuksemme mahdollistajana. Lisäksi haluaisin, että harrastuksemme antaisi myös aikuisille mahdollisuuden nauttia olostaan vapaa-ajallaan. Haluaisin olla vaikuttamassa siihen, että myös järjestömme päättäjät näkisivät myös tämän tärkeyden ja sitä kautta pystyisimme rakentamaan parempaa partiota sudenpennusta partiodinosaurukseen asti. Haluan olla jäsenkokousessa vaikuttamassa siihen, että lapsellani olisi tulevaisuudessa mahdollisuus saada kaikki partion tarjoama ihanuus. Ja siihen että myös aikuisena johtajana hän ei joutuisi kohtaamaan sitä samaa kohtelua, johon me monesti tällä hetkellä sorumme.

Kimi Uosukainen, Lahden Siniset ry

Aiemmin toimin pitkään akelana, mutta tätä nykyä vastaan lippukuntamme viestinnästä ja osallistun aktiivisesti muuhun hallituksen työskentelyyn. Lisäksi toimin YSP:nä sekä piirin ja SP:n yhteiskuntasuhderyhmien jäsenenä. Olen aktiivisesti mukana nuorisovaikuttamisessa, minkä johdosta takana on sadoittain erilaisia liittokokouksia, seminaareja ja konferensseja. Partion jäsenkokoukseen matkaan kuitenkin ensimmäistä kertaa, joten mukana on sopiva määrä innostusta ja jännitystä! Odotan kokoukselta rakentavaa ja uudistusmielistä keskustelua partiosta liikkeenä ja järjestönä. Toivon, että jäsenkokouksen teema "Nuoret eturiviin!" näkyisi logojen ja juhlapuheiden lisäksi myös jäsenkokouksen päätöksissä.

Lauri Kaunisto, Tampereen Eräpojat ry

Piirihallituksen jäsenenä olen tuomassa ainakin talousosaamista ja -ymmärrystä delegaatioon. Ensimmäisen kerran olin mukana 26-vuotiaana piirin alueohjaajana. En ota jäsenkokousta tällä kolmannella kerralla enää kovin totisesti. Jäsenkokouksessa, jos missä, muoto käy sisällön edelle.

Jaakko Honkala, Lähteen Vartijat ry

Viime vuodet piirihallituksessa ja myös partioneuvoston päätöksenteossa ovat vielä sen verran tuoreena mielessä, että jäsenkokousdelegaatioon hakeminen tuntui luontevalta ja koen että minulla on myös annettavaa delegaatiolle. Toisaalta monen piirimme lippukunnan toiminnasta on muodostunut hyvä käsitys Loisto-laatutyökalun kautta. Vaikka jäsenkokous välillä onkin aika erikoinen eläin, on se myös ylin partiopäätöksenteon paikka, jossa vaikuttamisen lisäksi tapaa paljon tuttuja ja uusia ihmisiä.

Tanja Lumiala-Huokuniemi, Harjun Pojat ry

Piirin viestintäryhmän puheenjohtaja, piirihallituksen jäsen, perheenäiti ja pienyrittäjä. Minulle partiossa on tärkeää yhdessä tekemisen ja uuden oppimisen ohella sen näkyvyys: miten partiosta kerrotaan partiolaisille ja niille, jotka eivät vielä ole mukana? Jäsenkokouksessa odotan tapaavani partiokavereita ja odotan että, pääsen vaikuttamaan Suomen Partiolaiset ry:n toimintaan. Tulevasta strategiasta päättäminen ja puheenjohtajien valinta ovat mielenkiintoisimpia kokousasioita. Niillä viedään partiota eteenpäin muuttuvassa yhteiskunnassa.

Juha Mäenalusta, Tampereen Kotkat

Monet pestit SP:ssä ja piirissä on koettu, joten haluan vaikuttaa tässäkin jäsenkokouksessa suomalaiseen partioon. Tällä hetkellä teen piirissä viestintää ja ohjelmaa, sekä SP:ssä IT:tä. Minulle tämä on neljäs jäsenkokous, aina tosin en ole piiriä ollut edustamassa.

Anna Oksman, Härmälän Ilvestytöt ry

Piirissä ohjelmaryhmän jäsen ja kasvatusjaoston puheenjohtaja sekä aktiivina lippukunnassa sihteerin ja jäsenrekisterinhoitajan pestissä. Ensikertalaisena haluan päästä näkemään miten jäsenkokous toimii, saada uusia partiokontakteja muista piireistä ja osallistua mielenkiintoisiin keskusteluihin partion tulevaisuudesta. Delegaatioon annan vahvan partio-ohjelmanäkemyksen lisäksi myös lippukuntanäkemystä, ettemme unohda, ketkä sen oikean työn partiossa tekevät.

Satu Mälkiä, Hollolan Hirvenhiihtäjät ry

Karjalaista elämänilloo ja intoo, henkisesti ihan liekeissä. Partiotaipaleeni juuret  o vahvasti Etelä-Karjalassa, piirin luottiksena ja KO:na oon kehittyny ja kehittäny koulutusryhmässä sekä Sapassa että Hämeessä ja touhunnu Palokärkenäkii. Delegaatiokokemusta ja näkemystä o sekä Tampereelta että Kouvolasta. Jässäriliekkejä saan ytimen ymmärtämisestä, vahvasta vaikuttamisesta, näpsäköistä näkökulmista, koulutuksen kehittämisestä, vilkkaasta verkostoitumisesta, innokkaista ihmisistä, ystävistä ja yhteisymmärryksestä. Nähdään Mikkelissä!

Sonja Uschanov, Messukylän Metsätytöt ry.

Olen lippukunta-aktiivi, piiri-innostunut ja sp-luottis. Oikeassa elämässä sairaanhoitajana akuuttipsykiatrialla. Äiti. Hain mukaan, koska haluan kokemuksen vaikuttamisesta valtakunnallisessa järjestössä. Nousujohteisuutta siis. Odotan uusia kohtaamisia, uutta intoa, positiivista kokemusta maailman suurimman nuorisojärjestön toiminnasta Suomessa. Piirin delegaatiossa parasta on oppia piirin näkemystä.

Maria Kaisa Hast, Liekkitytöt ry

Piiriluottis lippukuntajaostossa, lippukuntani akela ja ikäkausivastaava, joukossa myös projektipestejä SP-, piiri- ja aluetasolla. Partiossa on parasta ihmiset, ilolla lähden uusia tapaamaan. Janoan uusia partiokokemuksia, olen ensikertalainen delegaattina. Kasvattajana sulatan kokemukseni, taitoni ja tahtoni koulutuskäyttöön ja lippukunnan hallituspesteissä jaksamisen edistämiseen. Haluan oppia myös jäsenkokouksen muodosta ja tekniikasta. Jäsenkokouksen asiat kuuluvat lippukunnille, on ilo toimia viestinviejänä!

Mikko “Tammi” Jylhä, Härmälän Haukat ry.

Piirissä olen tehnyt kaikkea koulutusohjaajasta piirinjohtajan hommiin. Viimeisin iso projekti oli Ilves13 leirinjohtajana. SP:ssä on tullut tehtyä monenlaista vaeltajaprojektista ohjelmauudistukseen ja Ko-Gi- ja suurleirijuttuihin, sekä ensimmäisellä yhteis-VBL:llä staabissa. Tällä hetkellä Hämeessä ansiomerkkitoimikunnassa ja lippukuntajaostossa aluetyön alueella ja SP:ssä turvaryhmässä. Olen ollut viidessä jäsenkokouksessa aiemmin. Jäsenkokouksessa keskeistä on saada piirit samaan paikkaan keskustelemaan ja päättämään yhdessä. Josko tässä jäsenkokouksessa päästäisiin oikeaan partioon, jossa katsotaan partion etua yhdessä, eikä pohdita liikaa valtakunnanpolitiikkaa tai sen edistämistä. Ohessa uudet hallitusjäsenet ja luottikset tapaavat tulevia uusia vastinparejaan muista piireistä ja onhan se myös kiva rupatella aiempien tuttujen kanssa vaikkapa kokoustauolla. Nämä ovat hyviä juttuja.

Kaisu Lämsä-Palovaara, Ylöjärven Otava

Hämeen ohjelmaministeri ja ylöjärveläinen lippukunnanjohtaja, ensikertalaisena jäsenkokouksessa. Tunnelma on odottava ja innokas mutta samalla vähän varautunut. Pysyykö ensikertalainen jäsenkokouksen pyörityksessä mukana? Onko kokouksessa aidosti hyvä ja partiomainen ilmapiiri? Lippukunnanjohtajan laseilla tarkkailen ja puntaroin varmasti myös sitä, että onko kokouksessa käytävillä asioilla ja valittavilla henkilöillä mitään konkreettista merkitystä lippukuntien arkeen tai piirin valmiuksiin tukea lippukuntia.

Erika Ali-Hokka, Niihaman Saukot ry ja Tammelan Metsänkävijät ry

Aluetyö ja lippukunnat ovat minun intohimoni partiossa. Odotan innolla ja jännityksellä tulevaa viikonloppua.  Edellisen jäsenkokouksen tuoksinassa minut valittiin partioneuvostoon varajäseneksi, joten ensikertalaisenakin pääsin heti kiinni ytimeen. Viime keväänä osallistuin neuvoston kokoukseen, jossa sorvattiin muun muassa strategiaa ja sääntömuutosasiaa, joten on mielenkiintoista nähdä, mihin lopputulemaan näissä tullaan, minkälaisilla fiiliksillä seuraava viikko alkaa ja millä spekseillä seuraavat kaksi vuotta kuljetaan!

Anna-Lea "Annis" Nissi, Urjan Varstat ry

Omassa lippukunnassa olen akela ja samoajaluotsi. Piirissä olen hallituksessa nyt projekteista ja luottiksista vastaavana ja vuodenvaihteen jälkeen kehitys ja projektit ovat työsarkanani. Tämä on minulle ensimmäinen jässäri, jossa olen delegaattina, joten kaikki on uutta ja ihmeellistä. Jäsenkokouksen maailmaan pääsin kurkistamaan Tampereella pidetyn lippukunnanjohtajatapaamisen yhteydessä ja siitä lähtien on kiinnostanut päästä näkemään, mitä delegaatiotoiminta oikein on. Innolla odotan mitä kaikkea kivaa ja jännittävää tämä reissu Mikkeliin oikein tuo tullessaan.

Jenna Laurikainen, Kyynärön Kiertäjät

Nuorisotyönlinjaa Karkun evankelisessa opistossa opiskelevana olen kiinnostunut nuorisotyöstä ja nuorisojärjestön toiminnasta partion näkökulmasta. Vastaan piirissä YSP-toiminnasta ja olen innokkaana lähdössä mukaan jäsenkokoukseen ensimmäistä kertaa. Lähdin mukaan kokoukseen, koska haluaisin olla vaikuttamassa partion tulevaisuuteen. Odotan viisaita päätöksiä sekä hyvää yhteishenkeä kokouksessa.

Leena Vainio, Jokioisten Korvenkävijät ry

Olen ollut ahkerasti mukana lippukuntatyössä useita vuosia eri lippukunnissa. Koulutusohjaajana ja piiriluottiksena vuodesta 2012 ja nyt koulutusryhmän puheenjohtajana. Ensikertalaisena odotan mielenkiinnolla viikonlopun tapahtumia. Järjestö, jossa olen pitkään toiminut rivijäsenenä, on saanut uudenlaisia ulottuvuuksia päästessäni mukaan piiri- ja keskusjärjestökuvioihin. Kulissien takana sattuu ja tapahtuu - nyt on hyvä hetki päästä itse katsomaan mitä kaikkea!

Tommi Nyman, Hämeen toiminnanjohtaja

Minulla on pitkä luottistausta lippukunnassa, piirihallituksessa, SP:n hallituksessa ja partioneuvostossa, joten vuosien varrella on karttunut kokemusta ja näkemyksiä pitkältä aikaväliltä. Tuon mukanani delegaatioon yhdistysteknistä osaamista, historian ja toimintaympäristön tuntemusta  sekä vankkaa partio-osaamista. Jäsenkokous saa aina jännitystä ilmaan, odotan kuitenkin hyvähenkistä kokousta ja päätöksiä,  joilla seuraavat kaksi vuotta on hyvä mennä eteenpäin.

Delegaatiomme periaatteita ja toimintatapoja

Delegaation kokouksessa keskustelimme myös toimintatavoista joilla lähdemme matkaan.

Jokaisella meillä on oikeus omaan mielipiteeseen ja sen ääneen sanomiseen rohkaistaan. On tärkeää, että jokainen kokee tulevansa kuulluksi. Tällöin myös saamme riittävästi erilaisia näkökulmia päätettäviin asioihin ja voimme tehdä päätökset yhdessä.

Ajatuksistamme voi lukea Pihalla-blogin kautta tai olemalla meihin suoraan yhteydessä.  On varmaa, että moni asia ehtii vielä muuttua ja muokkaantua ennen viikonloppua ja viikonlopun aikana, mutta tahtotilamme on pitää lippukuntamme informoituna.

On selvää, että teemme päätökset ajatellen partion parasta valtakunnallisesti ja sitä mikä palvelee lippukuntia parhaiten. Vaikka Häme-huivit kaulassamme komeileekin, ollaan mukana tekemässä järjestön päätöksiä, ei piirin. Jäsenkokous on tärkeä foorumi tuoda asioita esille ja keskusteluun laajalti.

Näillä mennään!

Hämeen delegaatio
kirjurina tässä kohtaa Riina, delegaation pj.