Ekaa kertaa partioneuvostossa

Viime viikonloppuna kokoontui partioneuvosto, johon minulla oli mahdollisuus osallistua ensimmäistä kertaa, Hämeen varaneuvoksena yhdessä meidän partioneuvoksen Heinin kanssa. Viikonloppu oli monella tapaa mielenkiintoinen ja opettavainen kokemus. Tässä aatoksiani viikonlopun annista:

Aluksi, mikä siis on partioneuvosto? Partioneuvosto käyttää kokoontuessaan Suomen partiolaisten päätösvaltaa. Kokouskokoonpanoon kuuluvat piirien varsinainen ja vara partioneuvos ja keskusjärjestön hallitus.

Neuvokset ovat joko piirinsä puheenjohtajia tai varapuheenjohtajia. Puhetta johtaa partionneuvostossa Närhi-vartio kaverini Valtteri Karhu. Partioneuvosto kokoontuu ensi vuonna kaksi kertaa, joiden lisäksi järjestetään kaksi erillistä tapaamista. Keväällä tavataan porukalla toimintasuunnitelman tiimoilta ja syksyllä katsomme suuntaviivoja tulevaisuuteen.

Ennen varsinaisen kokouksen alkua pidimme ylimääräisen jäsenkokouksen, joka alkoi perinteisin menoin partiomarssilla. Kokouksessa käsittelyssä oli ensivuoden partioneuvoston kokoonpano ja sääntömuutosesityskorjaus.

Kokouksen jälkeen lähti liikkeelle itse partioneuvoston kokous.

Heti kokouksen alussa neuvoksille jaettiin omat kommenttikortit. Kortteilla pystyi kokouksen edetessä tukemaan toisen puheenvuoroa, pyytää taukoa tai peukuttaa oikein kunnolla toisten ideoita tai ilmoittamaan olevansa erimieltä. Mitä pidemmälle kokous eteni, sitä enemmän kommenttikortteja kokouksessa näkyi. Kokous myös livestriimattiin nettiin suorana, satuitko katsomaan ”lähetystä”?

Suurin asia kokouksessa oli keskusjärjestön toimintasuunnitelman hyväksyminen. Tästä saimme esittelyn lauantaina, mutta partioneuvosto halusi vielä terävoittää keskusjärjestön suunnitelmia ja nk. yötyöryhmä saikin hyvät korjaukset ja muokkaukset aikaan piirien toiveesta. Tosu-muutoksillaan Partioneuvosto loi lisää edellytyksiä jäsenmäärän kasvulle koko maahan.

Neuvokset lisäsivät yksimielisesti tosuun esimerkiksi eskari- ja koulukampanjoiden mahdollistamisen valtakunnallisesti, markkinointimateriaalin ja näkyvyysohjeistuksen tarjoamisen kaikille lippukunnille sekä adventtikalenterikampanjan hyödyntämisen partion markkinoimisessa. Yhteinen tahtotila löytyi asiassa nopeasti. Vastaavaa tiimityötä voi toivoa myös jatkossa.

Myös uusia tapahtumia löytyy keskusjärjestön tosusta. Ensi vuonna partio osallistuu SuomiAreena-tapahtumaan Porissa, sekä järjestää Value Based Leadership –seminaarin pääkaupunkiseudulla.

Keskusjärjestön kanssa kukin piiri tulee myös tekemään oman kasvusuunnitelmansa tulevana vuonna, johon keskusjärjestö tarjoaa asiantuntija-apua sekä konkreettisia välineitä tavoitteen saavuttamiseksi.

Partioneuvoston kokouspöydän äärestä haluttiin viestiä kiitosta siitä työstä, mitä lippukunnat ovat tehneet viime ja tänä vuonna. Tilastojen valossa tänä syksynä on partiolaisia tullut mukaan toimintaan ennätysmäärin, Hämeeseen eniten, yli 2000.

Syksyllä teetettiin partion mielikuvatutkimus. Tulokset lupaavat hyvää tulevaisuutta, jonka eteen tehdä töitä. Suomessa on noin 100 000 7-22-vuotiasta, jotka ovat kiinnostuneita lähtemään mukaan partioon!

Mikäli tämä jyvitettäisiin piireille suhteellisesti, voisi Hämeessä olla 9000 partiolaisen sijaan 30 000 partiolaista - mieti tätä, huimaa eikö! Otatko haasteen vastaan :) Suurin este partioon liittymiselle oli tutkimuksen mukaan se, ettei ihmiset tiedä missä partiota voi harrastaa.

Joskus asiat ovat pienestä kiinni, siksi kysynkin onko sinun lippukuntasi www ja facebook-sivut ajan tasalla? Entä oletteko päivittäneet tietonne www.mukaapartioon.fi sivulle, jossa jokaisella lippukunnalla on oma sivunsa? Tarkista ja tartu toimeen, mikäli päivitettävää on! Muistakaa myös paikallislehden vaikutus, kirjoittakaa juttu syysretkestä tai joulutempauksestanne ja tarjotkaa sitä kuvien kera lehteen!

Finlands Svenska Scouter teki kokouksessa myös piirialoitteen. FiSSc halusi konkreettisia toimia keskusjärjestöltä nuorten vaikuttamismahdollisuuksien lisäämiseksi. Tämä johti muun muassa vuoden 2014 jäsenkokouksen järjestämiseen teemalla Nuoret eturiviin!

Ja mitäpä olisi kokous ilman vaaleja. Keskusjärjestön hallitukseen valittiin neljä jäsentä kaudelle 2014-2015, Perttu ‘Ropsu’ Helle vapaaehtoistuesta (ent. koulutus), Viljami ‘Viltsu’ Hätönen kasvatuksesta (ent. ohjelma), Irene ‘Irkku’ Iso-Kokkila aluetoiminnasta ja Kalle Virtanen taloudesta vastaavaksi jäseneksi. Onnea ja menestystä pesteihin kaikille, työnsarkaa riittää.

Tämän kaiken lisäksi saimme kokouksessa katsaukset käynnissä olevaan strategiatyöhön, Opus-projektiin, Japanin Jamboree 2015 – ja Suurleiri 2016 -projekteihin.

Kaksipäiväinen kokous oli tiivis ja melko lailla väsynyt varaneuvos hyppäsi Pasilasta junaan sunnuntaina. Yksi asia jäi kuitenkin pyörimään mieleeni: Partiolla on kaikki palikat olemassa olla houkutteleva, uudistuva, kiinnostava ja vetovoimainen harrastus lapsille ja nuorille.

Nyt nämä palikat on vain otettava mukaan rakentamiseen. Töitä riittää, eiköhän ruveta hommiin!

Riina