Äänenkäyttö sallittu!

Hämeen Partiopiirin vuosikirja on ilmestynyt myös painettuna versiona. Kirja matkaa kaikkiin lippukuntiin ensi viikon lippukuntapostin mukana. Se myös toimitetaan piirin toiminta-alueen kuntien, kaupunkien ja seurakuntien päättäjille.

Tällä viikolla omalla äänellä on erityinen merkitys. Ei vain siksi, että viimeistään sunnuntaina #partiolainenäänestää eduskuntavaaleissa, vaan myös siksi, että viikon sisään on mahtunut ja mahtuu vielä monta hyvää kohtaamista, tapahtumaa ja kokousta, joissa on viety partiota taas piirun verran eteenpäin.

Viime lauantaina piirin yhteiskuntasuhderyhmä jalkautui haastattelemaan ehdokkaita Tampereella, tiistaina Partiotoimistolla puhuttiin KoVaa koulutusvastaavien klubilla sekä kasvusta ja jäsenhankinnasta piirin kasvuryhmässä. Vain muutamia mainitakseni. Tänään torstaina piirihallitus kokoustaa Reissun, ohjaajatapaamisen, luottisseminaarin, säätiön tilinpäätöksen ja partioneuvostoasioiden parissa.

Partioneuvoston toiseen kokoukseen olemme hämäläisten partioneuvosten kesken valmistautuneet tiiviisti chattaillen ja puhelinpalavereita pidellen. Listalla on jälleen monia ajankohtaisia asioita. Tilinpäätös viime vuodelta siivittää meidät keskustelemaan mm. valtionavunjaosta piirien ja keskusjärjestön kesken sekä matkakulukompsensaatoista, josta Lounais-Suomen Partiopiiri reilu vuosi sitten teki aloitteen. Ehkä kuitenkin näitä äänekkääpänä asiana on hallituksen esitykset sääntöjen ja organisaation muuttamiseksi. Niistä voit lukea esimakua SP:n puheenjohtajan Annan blogista.

Sääntömuutos ei ole ihan pieni asia, sillä niiden vaikutukset ylettyy aika monelle tasolle. Siksi sääntömuutoksia tulee tehdä harkiten ja niin, ettei niitä tarvitse alati muuttaa, kun uudet ihmiset astuu remmiin ja ovatkin eri mieltä edeltäjiensä kanssa. Esitetyt uudistukset kahdesta varapuheenjohtajasta ja koko hallituksen valitsemisesta kerralla ovat vasta lähetekeskustelussa. Olen avoin keskustelulle, mutta myönnän suhtautuvani vielä kovin kriittisesti näihin. Onneksi meillä on aidosti mahdollisuus avata näkökulmia ja tuoda uutta tietoa päätöksenteon perustaksi. Partioneuvostoporukassamme on onneksi myös kokemusta erilaisista hallituksista. Näistä olemmekin jo hämäläisten neuvosten kesken käyneet rakentavaa keskustelua ja omat silmäni ovat avautuneet monessa asiassa. Yhteystyö vie eteenpäin!

Mutta miksi pohdin vakavasti sääntöuudistuksia? Meillä on keskusjärjestössä viime vuosina ollut tuulista, kun organisaatiota on muokattu. Valtaosa uusista hallituksen jäsenistä on muokannut omaa vastuutoiminnanalaansa paremmin toimivaksi sen hetken ajatusten mukaan. Se on ollut rohkeaa ja määrätietoista, mutta lopputulemana olemme saaneet seurata erinäisiä onnistumisia ja kompastuksia. Kaikkia uudistuksia ei olla vielä saatu vuosien jälkeenkään vietyä maaliin niin, että ne toimisivat tehokkaasti. Ja jo uudet tuulet puhaltavat. Monessa hienossa ajatuksessa on ollut liikaa kiviä, joihin kompastua, vaikkakin moni asia on nytkähtänyt eteenpäin tuoden tuloksia. Tästä hienona esimerkkinä vapaaehtoistuen valiokunnalta turvallisuusryhmästä on Turvallisesti yhdessä -koulutuspaketti. Yksinkertaisia asiat eivät siis ole ja vaikka edellinen esimerkki olikin vain pieni muutos sääntöjen puolesta, se on ollut iso ja raskas prosessi organisaation näkökulmasta.

Viikonloppuna siis #partioneuvosto näkyy ja kuuluu sosiaalisessa mediassa. Yritämme päivittää piirin Twitter-tiliin kokouksen etenemistä, minkä kokousosallistumiselta ehdimme. Myös jonkinsortin livestriimausta on tulossa innokkaimmille seuraajille. Kerromme osoitteen jälleen piirin somekanavilla, kun se vahvistuu.

Käytä siis sinäkin ääntäsi tulevana viikonloppuna. Heitä meille kommentteja, valmistaudu vuoden parhaaseen viikkoon eli Partioviikkoon ja äänioikeutettuna käytä äänesi eduskuntavaaleissa sunnuntaina, koska #partiolainenäänestää!

Riina
piirinjohtaja, partioneuvos