Ystävyyttä yli rajojen - partiolaiset auttamaan turvapaikanhakijoita

Uutinen Torstai - 03.09.2015

Partiolaiset haluavat omalta osaltaan olla auttamassa Suomeen saapuneita turvapaikanhakijoita. Syyskauden alkaessa kannustamme lippukuntiamme auttamaan turvapaikanhakijoita paikallisesti vastaanottokeskuksiin.

Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Anna Munsterhjelm on ylpeä siitä, kuinka sankoin joukoin partiolaiset ovat ilmaisseet halunsa auttaa. "Turvapaikanhakijat tarvitsevat ihan perusasioita: seuraa, lämpimiä vaatteita ja tekemistä. Niitä me partiolaiset voimme ja osaamme antaa. Toivon, että mahdollisimman moni partioryhmä käyttäisi edes yhden syksyn kokouksistaan tavalla tai toisella turvapaikanhakijoiden auttamiseen."   

Varsinkin samoajien, vaeltajien ja johtajien viikkokokouksien yhtenä teemana voi olla auttaminen vastaanottokeskuksessa.  Suomen Punaisen Ristin mukaan apua tarvitaan kaikissa keskuksissa, mutta tarpeet vaihtelevat.

Näin voit lippukuntasi alueella auttaa turvapaikanhakijoita

1. Auta vastaanottokeskuksissa vapaaehtoisena

Avun tarvetta saattaa olla esim. vaatteiden lajitteluun, lasten leikittämiseen, päivämetsäretken järjestämiseen tai jalkapallon pelaamiseen.  Päivän hyvän työn voi tehdä esimerkiksi yhdessä oman ryhmän tai johtajiston kanssa ottamalla yhteyden suoraan vastaanottokeskukseen. Vastaanottokeskuksista osataan kertoa parhaiten, mitä apua nyt tarvitaan. Otathan huomioon, että vastaanottokeskuksissa on nyt tällä hetkellä erittäin kiire, eikä heillä ole välttämättä mahdollisuutta vastata puhelimeen. Ei siis kannata luovuttaa, jos ensimmäiseen puheluusi ei vastata. Suomen vastaanottokeskusten yhteystiedot löydät maahanmuuttoviraston verkkosivuilta. Voit myös ottaa yhteyttä Suomen Punaisen Ristin piiritoimistoihin.

2. Järjestäkää talvivaate- tai muu keräys

Voisiko lippukuntanne kerätä vastaanottokeskuksissa tarvittavia tavaroita? Vastaanottokeskusten tarpeet vaihtelevat suuresti eri toimipisteittäin. Osa keskuksista hukkuu tällä hetkellä vaatelahjoituksiin, mutta jollekin muulle tavaralle saattaa olla suuri tarve. Tarvetta voi olla vaikkapa vuodevaatteille tai harrastusvälineille. Varmistathan etukäteen soittamalla, että apu on oikeanlaista ja oikea-aikaista.

3. Auta lähtömaassa

Punaisen Ristin katastrofirahastosta autetaan turvapaikanhakijoiden lähtömaissa. Suomeen on tullut turvapaikanhakijoita muun muassa Irakista, Somaliasta, Afganistanista ja Syyriasta. Nälkäpäivän lipaskeräys järjestetään 17. -19.9.2015 ja lipaskerääjiä tarvitaan kaikkialla Suomessa.  Suomen Partiolaiset toivovat, että kaikissa Suomen kunnissa partiolaiset näkyvät lipaskerääjinä.  Lipaskerääjiksi voivat osallistua myös sudenpennut yhdessä johtajiston kanssa. Lipaskerääjäksi voit ilmoittautua täällä.

Lähde: Suomen Punainen Risti
https://www.punainenristi.fi/uutiset/20150828/3-tapaa-auttaa-turvapaikanhakijoita

 

Ohessa vielä vinkki samoajien taitomerkistä, jonka voitte suorittaa auttamisen yhteydessä:

Aktiviteetin nimi: Pieniä tekoja, isoja iloja

Tavoite: Samoaja osaa auttaa ja ymmärtää vapaaehtoistyön tärkeyden. Hän ymmärtää auttamisen ja partiomenetelmän yhteyden ja niiden toteutumisen jokapäiväisessä elämässä.

Kuvaus: Samoajavartio osallistuu erilaisiin talkoisiin tai tempauksiin yhteisen hyvän puolesta. Samoaja tutustuu erilaisiin tapoihin auttaa ja osallistua hyvän tekemiseen lähiympäristössään eli toteuttaa päivän hyvä työ oman osaamisen mukaan.

Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja valitsee yhdessä luotsin kanssa sopivan talkookohteen tai tempauksen ja johtaa tapahtuman valmistelua luotsin avustuksella. Luotsin tehtävä: Luotsi ottaa yhteyttä muihin järjestöihin tai vaikka vanhainkotiin  ja auttaa käytännön järjestelyissä ja aikatauluissa.

Kesto: 1-4h

Valmistautumisaika: 1-2h, 2 vkoa -2kk etukäteen

Tarvikkeet: riippuu toteutusvinkistä

Paikka: riippuu toteutusvinkistä

Kasvatustavoite: Järjestäytyneen yhteispelin hallitseminen, Johonkin kuuluminen ja sitoutuminen

Taitoalue: Sosiaaliset taidot, Tapakulttuuri, Kansainvälisyys, Ympäristö, Vaikuttaminen

Toteutusvinkki 1: Osallistumme esimerkiksi maalaus-, haravointi- tai halkotalkoisiin. Talkoot voi hyvin toteuttaa esimerkiksi jonkun apua tarvitsevan vanhuksen luona kolon tai kämpän sijaan. Apua tarvitsevia löydät esimerkiksi seurakunnan diakoniatyön tai SPR:n vanhustyön kautta.

Toteutusvinkki 2: Adventtimuistaminen. Jaamme ylijääneet adventtikalenterit tai teemme oman ja viemme sen päiväkotiin tai vanhainkotiin. Luotsi auttaa vierailun ajankohdan ja ohjelman sopimisessa.

Toteutusvinkki 3: Toteutamme tempauksen yhteiseksi hyväksi. Teemme esimerkiksi siivoustempauksen juhlapyhien jälkeen, kokoamme juhannuskokon tai kunnostamme retkipolkua tai leikkipaikkaa. Sopivia kohteita löytyy kysymällä kunnan esimerkiksi puutarhatyöntekijöiltä tai seurakunnan kiinteistönhoitajalta tai talonmieheltä.

Toteutusvinkki 4: Osallistumme kehitysyhteistyöhankkeeseen kampanjatyövoimana tai muulla tavalla. Hyviä projekteja löytyy esimerkiksi Unicefin, Kirkon Ulkomaanavun tai SPR:n sivuilta. Luotsi auttaa ottamaan yhteyttä paikallisiin toimijoihin ja kampanjavetäjiin.

Toteutusvinkki 5: Osallistumme lipaskeräykseen kerääjinä.  Esimerkiksi Nälkäpäivä, Nenäpäivä tai Yhteisvastuukeräys ovat hyviä kampanjoita, joihin kaivataan kerääjiä. Luotsi auttaa ottamaan yhteyttä paikallisiin toimijoihin ja kampanjavetäjiin.

 

Kuva: Joni Kuusisto