Unicef palkitsi sisupartiotoiminnan

Uutinen Torstai - 21.11.2013

Suomen Partiolaisten sisupartiotoiminta sai UNICEFin vuosittaisen Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustuksen työstään vammaisten lasten oikeuksien edistämiseksi.

- Mielekäs vapaa-aika ja kaveruussuhteet ovat tärkeitä kaikille lapsille. Siksi tarvitaan sellaista vapaa-ajan toimintaa, johon kaikki voivat osallistua. Sisupartio on esimerkki juuri tällaisesta toiminnasta, Suomen UNICEFin kotimaan vaikuttamistyön päällikkö Mirella Huttunen sanoo.

- Partio on kaikille avoin harrastus, joten kannustamme myös erityistukea tarvitsevia lapsia mukaan partiotoimintaan. Tänään palkittu sisupartiotoimintamme mahdollistaa partioharrastamisen myös aisti-, liikunta- ja kehitysvammaisille. Kun sisupartiolaiset toimivat yhdessä muiden partiolaisten kanssa omassa ikäryhmässään, erilaisuuden kohtaaminen rikastuttaa myös lippukuntien toimintaa, Suomen Partiolaisten kasvatusjohtaja Timo Sinivuori kertoo.

Sinivuori muistuttaa kuitenkin, että voidakseen tarjota sisupartiotoimintaa yhä useammalle lapselle ja nuorelle, partio tarvitsee uusia vapaaehtoisia aikuisia tukemaan ja avustamaan lasten harrastusta.

18-vuotias Kalle Majamaa on toiminut sisupartiolaisena Siniritareissa jo yhdeksän vuoden ajan.

- Partiossa parasta on ollut hyödyllisten taitojen oppiminen, mutta myös se, että olen tullut hyväksytyksi joukkoon juuri sellaisena kuin olen. Pyörätuolini ei ole ollut myöskään este retkeilylle ja maastossa yöpymiselle, kyseessähän on vain järjestelykysymys, partiojohtajaksi kouluttautunut Majamaa toteaa.

Palkinnon myöntäneen nimityskomitean mukaan sisupartiotoiminta on hyvä esimerkki siitä, että vammaisille lapsille suunnattua toimintaa voivat järjestää muutkin kuin perinteiset vammaistoimijat. Toiminnan arvoa lisää sen valtakunnallisuus ja pitkäjänteisyys – sisupartiota on harrastettu Suomessa 85 vuotta.

Lapsen oikeuksien päivä näkyi eduskunnassa

Eduskunnan pikkuparlamentin pihassa nostettiin lippu salkoon lapsen oikeuksien päivän kunniaksi. Lipun nostivat sisupartiolaiset Tinja Sinivuori Riihimäen Erätytöistä ja Kalle Majamaa Helsingin Siniritareista avustajanaan Julia Sinivuori.

Tilaisuudessa puhuivat eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma, ministeri Päivi Räsänen ja eduskunnan Lapsen puolesta -ryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Inkeri Kerola. Myös Hämeen Partiopiirin tuore puheenjohtaja, eduskunnassa työskentelevä Riina Aspila oli mukana.