Partiotaitokilpailujen uudet tuulet

Uutinen Perjantai - 13.04.2018

Tampereen Partiotoimistolla järjestettiin tiistaina 10.4. piirin kilpailujaoston avoin keskustelutilaisuus teemalla Kisauudistus - mitä, miksi ja miten. Paikalla keskustelemassa oli piirin ohjelmaryhmän ja kilpailujaoston edustajien lisäksi niin aktiivisia pt-kisailijoita kuin kisojen järjestäjiäkin hämäläisistä lippukunnista.

Tilaisuudessa perehdyttiin kisauudistukseen, mitä sen taustalla on ja miten piiri asiaan vaikuttaa. Ohjelmaryhmän puheenjohtaja Pyry Nurmilo esitteli aluksi sääntöihin esitettyjä muutoksia, jonka jälkeen käytiin keskustelua muutoksen tärkeimmistä pääkohdista, eli sarjajaosta ja tehtäväryhmistä.

Erityisesti sarjojen ikärajat sekä kevyiden sarjojen määrä ja laatu herättivät paljon mielipiteitä. Nähtiin tärkeänä, että tarpoja- ja samoajasarjojen ikärajoissa on joustoa. Näin tarpojat saavat ainakin ensimmäisiin kisoihinsa mukaan vartionjohtajan ja toisaalta silloin säännöt eivät vaikeuta kohtuuttomasti vartion kokoamista sellaisista lippukunnista, joissa ikäluokat ovat pieniä.

Keskustelua syntyi runsaasti myös naisten sarjoista avoimien sarjojen rinnalle, sekä kullekin sarjalle sopivasta reitin pituudesta. Esitys kolmen parhaan naisvartion poimimisesta avoimen sarjan tuloksista ei saanut kannatusta, vaan samoajaikäisille tytöille ja vaeltajaikäisille sekä aikuisille naisille halutaan jatkossakin tarjota omat sarjat. Pakollista yötaukoa kaikille sarjoille pidettiin hyvänä esityksenä, joskin laaja vaihteluväli taukojen pituuksissa koettiin käytännössä hankalana järjestää.

Tehtäväryhmien suhteen kokouksessa päätettiin esittää jatkotyöstöön Erilaiset ihmiset ja Yhteiskunta -tehtäväryhmien yhdistämistä ja Luova ajattelu ja ongelmanratkaisu -tehtäväryhmän korvaamista vapaavalintaisella tehtäväryhmällä. Vapaavalintainen tehtäväryhmä antaisi kilpailunjärjestäjälle enemmän vapauksia toteuttaa esimerkiksi kilpailun teeman mukaisia tehtäviä. 

Näin uudistusprosessi etenee

Kisauudistusprosessi etenee ensi viikolla, kun piirin edustajat jatkotyöstävät sääntöehdotusta muiden piirien kanssa. Kisauudistusta tehtäessä hyödynnetään myös kisojen kohderyhmäikäisille tällä viikolla lähetetyn kyselyn tuloksia. Piirin ohjelmaryhmä käsittelee 4.5. jatkotyöstöjen antia ja muotoilee sen pohjalta kantansa laajennetun kasvatusvaliokunnan kokouksessa tehtävää päätöstä varten.

Päätös sääntömuutoksista on tarkoitus tehdä 15.5. ja uudet säännöt tulisivat voimaan SM-kisoissa kevään 2019 kisoista alkaen. Sääntöjen ohella on tarkoitus päivittää myös järjestelyohje ja kilpailijan ohje.

SP:n sääntöesitykseen voit tutustua täällä.