Ohjelmapainotus 2017 vie metsään

Uutinen Maanantai - 09.01.2017

Vuonna 2017 ohjelmapainotus on Yhdessä Metsään ja samalla tämä on myös Suomen Partiolaisten Suomi 100 juhlinnan -teema. Juhlavuoden aikana tavoitteena on tarjota mahdollisimman monille Suomessa asuville lapsille ja nuorille metsäkokemusTavoitteena on, että jokainen lippukunta järjestää vähintään yhden retken, jolle kutsuu alueeltaan lapsia ja nuoria, joille metsä ei entuudestaan ole tuttu. Lisäksi Suomen Partiolaisten Suomi 100 -juhlintaan kuuluvat esikoulujen partioviikko sekä johtajatulet.

Metsäretket Luonnon päivätMetsäaktiviteetteja viikkotoimintaanMuita vinkkejä toimintaan – Esikoulujen partioviikko – Johtajatulet (sivut avautuvat myöhemmin)

Metsäretket:

Metsä on oivallinen paikka tutustua uusiin ihmisiin ja kohottaa ryhmähenkeä. Tämän vuoksi se sopiikin hyvin myös uusien kohderyhmien tavoittamiseen. Metsä tarjoaa erinomaisen oppimisympäristön ja elämyksen kaikille. Metsässä on aina uutta nähtävää ja koettavaa ja monimuotoiset metsät houkuttelevat tutkimusretkelle. Tärkeintä onnistuneella metsäretkellä on, että kaikilla on kivaa ja kaikki hyväksytään sellaisina kuin ovat. Muutamia helppoja perussääntöjä noudattamalla tämä onnistuukin helposti. Kaikilla on oikeus määritellä itse itsensä, jokaisen näkemyksiä kuunnellaan eikä toisen puheita saa vähätellä. Katso ohjeita metsäretkien toteutukseen ja toimintavinkkejä täältä.

Suomen Yrittäjien yhdistykset retikumppaneina

Avoimia metsäretkiä ei tarvitse tehdä yksin. Osana omaa Suomi 100 -kampanjaansa Suomen Yrittäjät kannustavat paikallisyhdistyksiään lähtemään mukaan partiolaisten metsäretkien kumppaniksi ja toteuttamaan näin konkreettisia tekoja erilaisista taustoista tulevien lasten ja nuorten hyväksi. Suomen Yrittäjät on yli 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu yli 400 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 63 toimialajärjestöstä. Katso lisää vinkkejä yhteistyöhön täältä.

Luonnon päivät:

 • Luonnon Päivät 2017 on neljä luonnon juhlapäivää satavuotiaan Suomen kunniaksi
 • Suomen itsenäisyyden juhlavuonna suomalaiset
  • Sukeltavat talveen 4.2.2017
  • Villiintyvät keväästä 20.5.2017
  • Rakastuvat kesäyöhön 17.6.2017
  • Suomen luonnon päivä 26.8.2017 – Johtajatulet
 • Juhlia voi monella tapaa – järjestäkää oma metsäretki, osallistukaa järjestettyihin tapahtumiin tai viekää kaveri luontoon!
 • Kaikki tapahtumat löytyvät osoitteesta luonnonpaivat.fi
 • Fiiliksiä jaetaan somessa #partioscout #suomi100 #luonnonpaivat ja tietenkin #partioscout

Luonnon Päivien verkkopalvelun kautta lippukunnilla on mahdollisuus viedä omat metsäretkensä kartalle ja tätä kautta löytää uusia kohderyhmiä toimintaan mukaan. Kutsukaa esimerkiksi kavereita tällöin tutustumaan partioon.

Metsäaktiviteetteja partio-ohjelmassa:

Suomi on metsien maa. Itseasiassa Suomi on yksi maailman kaikkein metsäisimmistä maista. Kuinka metsiä suojellaan, käytetään ja mitä sieltä oikein tulee? Miten metsä näkyy minun elämässäni? Mitä kaikkea puusta voidaankaan valmistaa? Missä ovat parhaat retkeilypaikat? Metsä vaikuttaa myös positiivisesti terveyteen, niin henkiseen kuin fyysiseenkin. Partio-ohjelmassa metsä tulee tutuksi monella tavalla. Metsäaktiviteetteja viikkotoimintaan löytyy täältä.

Muita vinkkejä toimintaan:

Yhdessä erilaisten metsäalan toimijoiden kanssa on laadittu partiolaisten aktiviteetteja. Hyviä vierailukohteita ovat esimerkiksi Tiedekeskus Pilke sekä Metsämuseo Lusto, joista molemmista löytyy aktiviteetteja eri ikäkausille. Pääkaupunkiseutulaisille hyvä kohde tutustua erilaisiin metsätyyppeihin ja metsänkäyttömuotoihin on Ruotsinkylän tutkimusmetsä Vantaan ja Tuusulan rajalla. Lisäksi Eräkummeilla ja WWF:llä on erinomaisia harjoituksia metsien monimuotoisuuteen ja eräkulttuuriin tutustumiseen. Katso muita vinkkejä täältä.

 

Lähde: Suomen Partiolaisten Ohjelmapainotus-sivu.