Meidän partio: Projektipestit ovat Hiljan juttu

Uutinen Perjantai - 18.05.2018

Hämeen Partiopiirin Meidän partio -juttusarjassa haastatellaan piirin alueella toimivia partiolaisia. Tutustu hämäläisiin partiojohtajiin ja erilaisiin pesteihin, joita monipuolinen partioharrastus tarjoaa. Ensimmäisenä partiopesteistään kertoi Hilja Mäkinen Tampereen Lokeista.

 

Kuka olet?
Olen Hilja Mäkinen Tampereen Lokeista. Tällä hetkellä toimin partiotaitokilpailu Leon Lenkin ja Hilkan Kilvan kilpailunjohtajana.

Missä partiopesteissä toimit tällä hetkellä?
Olen kilpailunjohtajan pestin lisäksi aloittanut juuri Ilves19-piirileirin somepäällikkönä ja olen SP:n johtamisverkoston jäsen.

Miten olet päätynyt pesteihin?
Kilpailunjohtajaksi päädyin, kun etsin projektimuotoista pestiä päätettyäni pestin lippukunnanjohtajana Lokeissa. Pesti kiinnosti, sillä olen kisannut paljon partiotaitokisoissa ja ollut myös järjestämässä niitä eri tehtävissä. Olin myös kiinnostunut siitä, voisiko kilpailun toteuttaa jotenkin eri tavalla. Tämän takia ilmoitin halukkuudestani pestiin. Pesti kuulosti innostavan haastavalta ja tiesin löytäväni tiimiin kanssani hyviä tyyppejä. Muut pestit ovat löytyneet partiotuttujen kautta, kun jotkut tutut ovat vinkanneet minusta eteenpäin tai pesteihin on kysytty suoraan.

Kauanko olet pestejäsi tehnyt?
Kilpailunjohtajan pestiä on pian takana puolitoista vuotta ja pesti päättyy varsinaisesti parin viikon päästä, kun myös lopputyöt on kilpailun osalta hoidettu. Ihan viimeinen juttu on kilpailusta raportoiminen piirin ohjelmaryhmälle syksyllä. Mukana on ollut aluksi kolmentoista henkilön järjestelytoiminta ja projektin edetessä mukaan ovat tulleet myös tiiviisti rastipäälliköt ja muut vastuuihmiset. Nyt kilpailuviikonloppuna meitä tekijöitä on jopa yli 150! Ilves19-piirileirin somepäällikkönä aloitan varsinaisesti nyt toukokuussa ja SP:n johtamisverkostossa olen ollut jäsenenä noin vuoden ajan ja pestiä on jäljellä puoli vuotta.

Mikä motivoi sinua pesteissäsi?
Projektimuotoisessa pestissä itseäni innostaa etenkin pestin selkeä kesto ja päämäärä. On kiinnostavaa johtaa projektia sen alusta, eli projektiryhmän kokoamisesta ja tavoitteiden luomisesta alkaen kohti sen kehittymistä ja lopulta kohti huippukohtaa, eli tässä tapauksessa kilpailua. On myös kiinnostavaa projektin jälkeen tsekata, miten omat tavoitteemme täyttyivät ja miten osallistujat ovat elämyksen kokeneet. Itseäni motivoi haastaa itseäni uudenlaisissa tehtävissä ja samalla uudenlaisten haasteiden tarjoaminen muille pesteissä, joissa he pääsevät kehittymään ja oppimaan uutta. Itselleni opettavaista on ollut se, että näinkään isossa projektissa ei jokaista tapahtuvaa asiaa pysty kontrolloimaan, vaan on luotettava muihin tekijöihin - jotka ovat tehneet varsin timanttista hommaa!

Millaisia muita pestejä olet aiemmin tehnyt partiossa?
Ennen näitä pestejä olen toiminut mm. SP:n kevätpäivien, eli M/S Scoutellan staabissa, piirin viestintäryhmässä, lippukunnanjohtajana sekä erilaisissa projekteissa ja tehtävissä etenkin lippukunnassa, mutta myös piirissä.

Kenelle suosittelisit projektipestejä?
Suosittelen projektimuotoista partion tekemistä sellaisille, jotka kaipaavat pestiinsä selkeätä kestoa ja ovat innostuneita tavoitteiden luomisesta ja projektin johtamisesta niitä kohti. Kilpailunjohtajan tehtävää suosittelen niille, jotka haluavat uudenlaista näkökulmaa partiotaitokilpailuihin, joilla on ajatuksia siitä, millainen on hyvä kilpailu tai miten kilpailuja tulisi kehittää.