Betlehemin Rauhantuli saapui Hämeeseen

Uutinen Perjantai - 01.12.2017

Betlehemin Rauhantuli saapui torstaina 30. marraskuuta Naantaliin Ruotsista laivayhtiö Finnlinesin avustuksella. Tänäkin vuonna jo heti Turussa liekki jakautui useaan lyhtyyn ja lähti matkaamaan ympäri Suomea. Tulen Ruotsista Suomeen järjesti Lounais-Suomen Partiopiirin Kansainvälinen- ja partioaatteelinenjaosto. Yksi liekki lähti lyhdyistä tänäkin vuonna kohti Hämettä heti torstaina Kirsi “Kippara” Nurmisen kyydissä ja toinen perjantaina Anne “Herkku” Toukosen kyydissä.

Perjantaina matkalla Turusta Tampereelle liekki pysähtyi Lempäälässä, jossa piirinjohtaja Riina Aspila kävi noutamassa sen lyhtyynsä Erä-Pirkoille. Riinan pihasta liekin on jo ainakin Toijalan Eräveikot ja Vesilahden Valkohännät käyneet noutamassa omaan lyhtyyn tuomaan iloa ja valoa adventin aikaan.

- Tästä on muodostunut jo joulun odotuksen perinne. Neljättä vuotta peräkkäin saamme Betlehemin rauhantulen valaisemaan itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia Lempäälän kirkkoon. Tuli on saapunut kirkkoon partiolaisten toimesta ja saanut ansaitsemansa huomion seurakuntalaisen keskuudessa. Vuonna, jolloin isänmaamme täyttää sata vuotta, rauhantuli saa yhä suuremman symbolisen merkityksen, Aspila iloitsee.

Betlehemin Rauhantuli palaa pienenä liekkinä lyhdyssä, mutta on jakautunut tuhansiin ja taas tuhansiin lyhtyihin matkallaan vuoden pimeimpänä aikana. Rauhantulella on pitkät perinteet myös Hämeen Partiopiirissä. Viime vuosina liekin saapumisesta on informoitu yhä suurempaa joukkoa.

- Partiolaiset monilla paikkakunnilla ovat olleet tekemässä havuseppeleitä sankarihaudoille. Myös monen sankarihaudan kynttilät sytytetään tästä samaisesta rauhantulesta. Meillä Vesilahdessa sankarihautojen kynttilöiden sytyttäminen nimenomaan rauhantulesta on vielä uusi, mutta jo nyt vahva perinne, Vesilahden Valkohäntien lippukunnanjohtaja Hans Vaasvainio kertoo.

Jo yli tuhat vuotta on ikuinen tuli palanut Betlehemissä Jeesuksen syntymäpaikalla. Euroopan halki kulkeva rauhan ja valon viesti on perinne, joka alkoi vuonna 1986, kun itävaltalainen lapsi kävi ensimmäisen kerran hakemassa Betlehemistä liekin Itävaltaan. Tämän jälkeen tuli on lähetetty partiolaisten jakamana matkaan. Tänä vuonna liekki matkaa partiolaisten saattamana ainakin yli 30 Euroopan maahan. Liekki siirtyy hyvin perinteisesti kynttilästä kynttilään, joten pienellä liekillä on monta saattajaa ja näin liekki jakautuu helposti.

- Joka vuosi olen liekin saapuessa pysähtynyt pohtimaan uutisointia kotimaasta ja maailmalta. Huoli tulevaisuudesta, turvallisuudesta ja maailman rauhasta ovat asioita, jotka pohdituttavat monia. Minulle Betlehemin rauhantuli viestii rauhaa ja uskoa tulevaan ja sitä, että jokainen meistä voi muuttaa maailmaa paremmaksi paikaksi olla ja elää. Meillä jokaisella on toimeen tarttumisen mahdollisuus. Kuten usein todettua, me partiolaiset olemme juuri niitä maailman muuttajia, rauhan ja ystävyyden rakentajia. Liekki ja sen eteenpäin kuljettaminen on pieni, mutta upea symbolinen teko, Aspila toteaa.

Tänäkin vuonna partiolaiset ja Suomen Pyhän Yrjänän Partiokiltojen (SPYP) välittävät rauhanliekkiä ja sen ilosanomaa ympäri maan. SPYP on halunnut aktivoitua rauhanliekin levittäjänä Suomessa yhdessä Lounais-Suomen Partiopiirin kansainvälisen- ja partioaatteellisenjaoston kanssa jo monena vuonna. Hämeessä liekkii matkaa yhä useamman lippukunnan toimesta omaan seurakuntaan.

Betlehemin Rauhantulen liekistä voi käydä ihan jokainen sytyttämässä myös oman lyhtynsä ja jakaa tulta edelleen paikkoihin, joissa se ilahduttaa muita. Mikäli joku lippukunta haluaa liekin omaan itsenäisyyspäivään tai joulutilaisuuteensa, se on saatavilla ainakin:

Riina Aspila Lempäälä p.040 560 3465
Juuso Kosonen, Toijala p. 050 5169146
Hans Vaasvainio, Vesilahti p. 0400 937 227
Kirsi “Kippara” Nurminen, Tampere p. 040 540 2792
Anne “Herkku” Toukonen, Hämeenlinna p.050 3405425