100 % partiolainen

Uutinen Torstai - 02.05.2013

"Kymmenen vuotta maailman parasta harrastusta on osa minua. Syy partioharrastukseeni on kaveripiirini, elämänasenteeni, viikoittaiset tapaamiset, menoa täynnä olevat viikonloput, seikkailut kavereiden kanssa, nuotioillat ja koko kalenterini. Kymmenen vuotta on antanut elämääni niin paljon ja tulee antamaan vielä enemmän", kertoo Milla Kajala, 18 vuotta, Tampereen Lokit -lippukunnasta. Tällä viikolla vietetään partioviikkoa teemalla 100 % partiolainen.

Mukaansatempaavaa vapaaehtoistyötä

Monelle partiolaiselle käy niin, että kerran kokeiltuaan, jää koukkuun. Millan mukaan ajantajukin saattaa mennä, mutta sehän ei haittaa mitään. Yli 18-vuotiaat hämäläiset partiolaiset tekevätkin partion eteen vapaaehtoistyötä lippukunnissa noin 600 000 tuntia vuosittain, mikä vastaa 350 nuorisotyöntekijän vuosittaista työpanosta.

"Kukin on mukana oman jaksamisensa ja aikataulunsa mukaan, mutta lupautuessaan johonkin hommaan, se on myös hoidettava loppuun. Vastuullisuus ja kyky löytää omat rajansa kasvavat," Milla pohtii.

Pienimmät partiolaiset harrastavat aikuisen johdolla, ja siksi aikuisista on lippukunnissa usein vajetta. Syksyisin uusia lapsia tulee mukaan niin paljon, että kiinnostuneet voidaan ottaa mukaan vain, jos vanhemmista löytyy ohjaajat.

Tämä urheiluseuroista tuttu toimintamalli on rantautunut myös partioon, ja partiosta tuleekin usein vanhemman ja lapsen uusi harrastus. Hämeen Partiopiirissä on 126 lippukuntaa, joissa partiota harrastaa lähes 9000 lasta, nuorta ja aikuista. Partio on Suomen suurin nuorisojärjestö.

Vapaaehtoiset partiolaiset näyttävät voimansa ja taitonsa ensi kesänä, kun tämän vuoden suurin partiotapahtuma Hämeen Partiopiirin leiri Ilves 13 kokoaa lähes 4000 osallistujaa Hämeenlinnan Evolle 25.7.–2.8.2013. Leiri toteutetaan lähes yksinomaan partiolaisten vapaaehtoisvoimin.

On hyvä, että partiolaisia löytyy niin lääkäreistä, rakennusmiehistä, ensihoitajista kuin toimitusjohtajistakin, sillä ison telttakylän rakentaminen keskelle metsää vaatii ammattitaitoa monelta alalta.

Ilvekselle pääsee vielä mukaan päivämaksulla: http://ilves.hp.partio.fi/ - myös ei-vielä-partiolaiset ovat tervetulleita!